Jakub Forgács Kultúra

Besedy, výstavy, stretnutia s osobnosťami... V ŠVK bude týždeň knižníc naozaj pestrý

Dobré správy pre všetkých milovníkov kníh! Štátna vedecká knižnica (ŠVK) v Banskej Bystrici pripravila na Týždeň slovenských knižníc (31.3. – 4.4.) výstavy, školenia, tvorivé aktivity, prezentácie vydavateľstiev, besedy či stretnutia s osobnosťami.

Ilustračný obrázok k článku Besedy, výstavy, stretnutia s osobnosťami... V ŠVK bude týždeň knižníc naozaj pestrý
Zdroj: TASR

„ŠVK tak chce splniť cieľ tradičného celoslovenského podujatia, ktorým je pozitívne zviditeľňovať knižnice ako kultúrne a vzdelávacie inštitúcie prostredníctvom najrozmanitejšieho spektra aktivít a podujatí,“ informovala manažérka kultúry ŠVK Veronika Uhríková.

Lákadlom budú exkurzie do priestorov, kam sa bežne nedostanete

Slovenská asociácia knižníc a Spolok slovenských knihovníkov a knižníc vyhlásili pre tohtoročný 15. ročník Týždňa slovenských knižníc spoločné motto „Knižnice pre všetkých“. Otvorenie týždňa v ŠVK sa uskutoční 31. marca sprístupnením výstavy Čo čítala šľachta – príbeh rodu Radvanských v Študovni starých a vzácnych dokumentov. „Expozícia prezentuje minulosť významnej šľachtickej rodiny z banskobystrického regiónu prostredníctvom jej knižnice. Je jedinečnou príležitosťou pre verejnosť nahliadnuť do fondu šľachtickej knižnice, ktorá je v súčasnosti rozdelená medzi viaceré inštitúcie,“ podotkla Uhríková.

Podľa jej ďalších slov lákadlom bude Knižnica z druhej strany pultu. Exkurzie do priestorov, ktoré bežne nie sú návštevníkom sprístupnené, budú prebiehať počas celého týždňa. Podujatia Hudobného átria, ktoré oslávi 2. výročie otvorenia, sa budú niesť v duchu známeho sloganu Rozozvučte sa v Hudobnom átriu. Pri príležitosti medzinárodného sviatka venovaného hudobným fanúšikom pod názvom Jazz Appreciation Month – Apríl, mesiac jazzu, sa uskutoční premietanie filmového dokumentu Kena Barnsa o historických súvislostiach prvej fázy vývoja amerického jazzu so zaujímavými dobovými scenériami.

Svoje zážitky príde porozprávať aj študentka z Číny

Predovšetkým na študentov bude orientovaný workshop E-knižnica venovaný prezentácii elektronických kníh, periodík a špeciálnych technických a legislatívnych dokumentov spojený s praktickými ukážkami a možnosťami vyhľadávania. „Pozornosť si určite zaslúži spoločné podujatie jazykových študovní Koľko jazykov vieš, toľkokrát si človekom…, ktoré ponúka zábavné aktivity na preukázanie vedomostí a znalostí o iných kultúrach,“ konštatovala Uhríková.

Konfrontácia dvoch svetov, Slovenska a Číny, v oblasti životného štýlu, školstva, dopravy a knižníc očami študentky z Číny bude témou stretnutia Z Pekingu do Bystrice. O svoje dobrodružstvo na bicykli sa podelia cestovatelia Stanislava Bariaková a Juraj Jedinák. „Pútavé rozprávanie Po Bielorusku na bicykli bude obohatené o fotografie a videá z ich cestovateľských zážitkov,“ priblížila Uhríková.

Predstavia autentický zápisník vojaka z prvej svetovej vojny

Podujatie „Román zo svetovej války“ bude venované 100. výročiu vypuknutia prvej svetovej vojny. Autentický zápisník Adama Štúra – vojaka a účastníka prvej svetovej vojny sa nedávno stal súčasťou fondu knižnice. Na podujatí zaznejú čítané ukážky zo zápisníka doplnené historickou faktografiou a bude prezentovaný aj slovenský film Štyridsaťštyri s účasťou herca Juraja Sarvaša, ktorý stvárnil hlavného hrdinu.

Milka Zimková vo svojom divadle jedného herca predstavuje svoju lásku k divadlu. „Návštevníci sa o tom budú môcť presvedčiť. V Divadle D44 sa predstaví s monodrámou Katarína Veľká, v ktorej sa mení na silnú ruskú imperátorku, známu aj pikantnými výstrelkami,“ povedala Uhríková. Ako dodala, v rámci pravidelného cyklu Osobnosti sa tiež uskutoční stretnutie s Miroslavom Tumom, priekopníkom metodológie vedy na Slovensku.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM