Jakub Forgács Správy

BBSK vráti peniaze, určené pre bystrické divadlo: Podľa Kotlebu má totiž aj tak nádherný rozpočet

Nepodpísanie dotácie pre Divadlo Štúdia tanca vyvolalo v Banskej Bystrici vlnu rozhorčenia. Na dnešnej tlačovej besede predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Marian Kotleba obhajoval svoje rozhodnutie.

Ilustračný obrázok k článku BBSK vráti peniaze, určené pre bystrické divadlo: Podľa Kotlebu má totiž aj tak nádherný rozpočet
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Úrad Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) je pripravený vrátiť ministerstvu kultúry finančné prostriedky, ktoré schválilo Divadlu Štúdio tanca v Banskej Bystrici ako účelovú dotáciu na organizáciu festivalu Dni tanca pre vás. Dnes to na tlačovej besede potvrdil predseda BBSK Marian Kotleba s tým, že peniaze sú už na účte. Na svojom názore nič nezmenil a divadlu s „veľmi zvláštnou tvorbou“, ktoré je v zriaďovateľskej pôsobnosti BBSK, zmluvu na čerpanie účelovej dotácie nepodpíše. „Mám na to právo, je to moja výhradná kompetencia,“ povedal Kotleba.

Ako tiež zdôraznil, nikto ho nemôže obviňovať z likvidácie Divadla Štúdio tanca, ktoré zameriava svoju tvorbu najmä na alternatívnu tanečnú produkciu. Iné dotačné zmluvy totiž preň podpísal a spolu s peniazmi, ktoré divadlo má pre tento rok vyhradené v rozpočte BBSK, je jeho celkový rozpočet okolo 195 000 eur.

"Zašlo to až tak ďaleko, že pár afektovaných ľudí prišlo na úrad robiť pohreb kultúry, kde ja som mal byť hrobárom. Divadlo má 14 zamestnancov, ročne urobí 70 predstavení, počet návštevníkov za celý rok sa hýbe niekde na úrovni 3 500 ľudí. Na tento rok má neskutočný, nádherný rozpočet. Z rozpočtu kraja má 165 200 eur, to je sama osebe zaujímavá suma. Navyše, na tento rok im boli podpísané dotácie takmer 25 000 eur, čiže, ak niekto považuje rozpočet 190 000 eur za likvidáciu a pohreb kultúry, tak potom nevie, čo to je zarobiť si peniaze vlastnou prácou alebo tvorbou,“ konštatoval Kotleba.

Podľa neho divadlo údajne narába s týmito peniazmi vo viacerých prípadoch „veľmi originálnym“ spôsobom. „Len v roku 2014, kde malo zhruba rovnaký rozpočet z kraja, zamestnanci minuli na zahraničné pracovné cesty 7 500 eur. Je to obrovská suma,“ dodal Kotleba a vymenoval krajiny, kde sa služobné cesty uskutočnili.

„V BBSK máme viac ako 220 folklórnych súborov, ktoré sa snažia prinavrátiť tradičnú kultúru do regiónov, miest, na festivaly. Žiadny nemôže ani len snívať o takých obrovských dotáciách z ministerstva kultúry, aké išli Divadlu Štúdio tanca,“ uzavrel Kotleba.

Ako minulý týždeň informoval Úrad BBSK, predseda sa rozhodol nepodpísať zmluvu na čerpanie dotácií, pretože nemá záujem o rozvoj tohto smeru, podľa neho „dekadentného umenia“. Pripomenul, že aj v prípade dotácií z ministerstva kultúry ide o peniaze, na ktoré sa skladajú všetci daňoví poplatníci a ktoré treba míňať s uvážením. Dnes na tlačovej besede Kotleba urobil výpočet predstavení tohto divadla aj so stručnou charakteristikou, ktoré podľa neho boli už za hranicou slušnosti a dobrých mravov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM