Michal Majer Rôzne

BBSK pripravuje novú koncepciu zdravotníctva

Zvýšiť dostupnosť a kvalitu zdravotnej starostlivosti v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) má nová koncepcia zdravotníctva, ktorú tento kraj pripravuje do roku 2015. Jej realizáciou sa má zlepšiť najmä zdravotný stav obyvateľstva, zvýšiť spok

Koncepciu rozvoja zdravotníctva v BBSK na roky 2010 až 2015, ktorej gestorkou je po zmene organizačnej štruktúry Úradu BBSK vedúca odboru zdravotníctva tohto úradu Ľudmila Lysinová, spracovali od januára do júla tohto roka. Verejné pripomienkovanie sa prostredníctvom webovej stránky Úradu BBSK uskutočňuje v tomto mesiaci. Po tom, ako sa ku koncepcii vyjadrí aj komisia zdravotníctva Zastupiteľstva BBSK, predložia ju v októbri na schválenie krajskému zastupiteľstvu.

Do procesu tvorby koncepcie rozvoja zdravotníctva zainteresovali všetky relevantné skupiny, ktorých sa problematika týka. Tak poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, ako aj zdravotnícke zariadenia. Tiež stavovské organizácie zdravotníkov, profesijné združenia a zdravotné poisťovne. Rovnako aj orgány štátnej správy a miestnej samosprávy. Na tvorbe tohto dokumentu sa nezúčastnili organizácie zastupujúce pacientov, ani jedna z dvoch oslovených totiž neprejavila záujem zúčastniť sa na nej.

Odborníci konštatovali, že najväčšími problémami v zdravotníckych zariadeniach v BBSK sú nedostatok finančných zdrojov a zle špecifikovaná sieť zdravotníckych a lekárenských zariadení. Tiež nekoordinovanosť postupov medzi nimi, ako aj nedostatočné personálne zabezpečenie a nevyváženosť vzťahov v zdravotníctve. V návrhu koncepcie sa uvádza, že tieto problémy navzájom súvisia. Nedostatok financií ovplyvňuje optimálne fungovanie a sieť zdravotníckych zariadení, kvalitu zdravotnej starostlivosti, koordináciu diagnostických a liečebných postupov a nedostatok zdravotníckych pracovníkov. A toto všetko ovplyvňuje vzťahy zdravotníckych pracovníkov a pacientov navzájom. Odborníci okrem iného konštatovali aj to, že počet takzvaných akútnych lôžok je dostatočný, chýbajú však chronické lôžka a lôžka pre dlhodobo chorých funkčne prepojené so systémom sociálnej starostlivosti. Nevyhovujúca je sieť lekární, je totiž nadmerná a navyše sústredená najmä do väčších miest.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM