Marcel Páleš Kultúra

Básnik Miro Kapusta (60): Toto ma na Banskej Bystrici fascinuje najviac!

Kultúra pod Urpínom je bohatšia aj vďaka jeho aktivitám. Básnik a organizátor podujatí Miro Kapusta (60) síce nepochádza z Banskej Bystrice, no za štyri desaťročia, čo tu býva, si ho mesto získalo a dnes je naň hrdý ako na vlastné.

Ilustračný obrázok k článku Básnik Miro Kapusta (60): Toto ma na Banskej Bystrici fascinuje najviac!
Zdroj: Dnes24.sk
  • Miro, zdá sa, že si na behu, aké máš momentálne obdobie?

Nuž, faktom je, že ma v poslednej dobe prenasleduje pocit, či to už trochu nepreháňam – myslím s aktivitami vo vzťahu k organizovaniu rôznych kultúrno-spoločenských programov. Ale zas na druhej strane, ešte stále je o ne cítiť záujem a hlavne tie tlaky z iných strán ma nútia nespať. Ešte sa neskončí akcia jedna, už mám telefonáty s ponukami do akcie inej a tak sa to točí dokola. Je pre mňa veľkým šťastím, že v priebehu rokov som sa obklopil mladými ľuďmi, mnohí z nich si už dnes zaslúžia pomenovanie umelec, ktorí postupne túto štafetu preberajú a ja sa teším, keď sa im darí, eventuálne keď im v ich úsilí môžem pomôcť.

  • Na čom teda aktuálne vyhŕňaš rukávy?

V súčasnej dobe som v pracovnom strese, v prípravách na krst – uvedenie mojej poslednej knihy Všetko je aforiziakum, ktorého program budú môcť moji priaznivci vidieť a počuť už dnes večer, o 18.00 hod., v Cikkerovej sieni Banskobystrickej Radnice, ale samozrejme, stále som zároveň prenasledovaný tvorivými myšlienkami, z ktorých raz možno bude báseň, aforizmus, či niečo iné.

  • …prezraď teda čosi viac o novej knihe.

Moja posledná kniha, ktorá vyšla v deň mojich nedávnych 60. narodenín, teda 10. 10. je odlišná od predchádzajúcich obsahom, totiž nejedná sa o zbierku básní, ale aforizmov, sentencii, bonmottov a iných mojich nehorázností… Ktorých už som nazbieral toľko, za tie roky, že som sa ich časť rozhodol vydať i knižne. Kniha je v pevnej väzbe, celofarebná, obal s jesenným lístím, a je v nej celkom 431 aforizmov a 32 farebných ilustrácií z prekrásnych obrazov Ľubice Lintnerovej. To by snáď na navnadenie mohlo stačiť.

  • Ako a kedy to vlastne na teba prišlo, že si začal písať aforizmy?

Žartovne sem-tam hovorím, že ak mám myšlienku a nie som z nej schopný vydolovať báseň, bude dobrá aspoň na aforizmus! Ono to však celkom takto nie je. Ak totiž niektorým myšlienkam priložíš niečo navyše, ich pointa sa rozplynie v tých zbytočných slovách. Písať som ich začal už veľmi dávno a skutočne to siaha až niekedy do študentských rokov, teda sa vo mne vyvíjali paralelne s pokusmi o písanie poézie. Poznám veľa aforistov, ale moje poznať i podľa toho, že ja dávam svojim aforizmom i názvy.

  • Mohol by si našim čitateľom dať ochutnať aj niečo z tvojej aforizmovej kuchyne…

Nech sa páči!

Pragmatický gramatik Nie som nikomu nič dĺžeň – a bodka!

Ale čo…? Ak je pravdou, že niektorí ľudia sú si súdení, ja som musel vykonať niečo hrozné!

Ľudia, kde ste? Bolesť vie byť sama, ale radosť nie!

  • Ty sa neustále pohybuješ v kultúrnom dianí. Odkiaľ na všetko berieš energiu?

Nezamýšľam sa nad zdrojom energie, iba robím to, čo ma baví a v čom vidím zmysel. Otázkou však je, či v tom zmysel vidia iní! Je toho veľa, od Večerov Nula, cez Noc premeny, Ars Poetica Neosoliensis, vydarený Slovomfest či posledne Večer premeny.

  • Kultúra však dnes nie je prioritou, ako ty vnímaš jej postavenie v súčasnej spoločnosti?

Na túto tému som sa už vyjadril viackrát – sme médiami zahlcovaní rôznymi lacnými šou, ktoré nevedú človeka k ničomu, iba pri ich sledovaní zabíjajú čas a najmä televíznym médiám nadháňajú sledovanosť. Je veľmi málo priestoru venovaného pôvodnej tvorbe, ale to snáď zmení až nová generácia mladých, pretože v súčasnej dobe som v tomto smere skôr skeptik.

  • Čo ti chýba v kultúrnom dianí v Banskej Bystrici?

V Banskej Bystrici to skutočne žije, nedá sa povedať, že by sme boli kultúrou niekde na chvoste. Máme obrovské šťastie, že v našom meste sídli množstvo umeleckých škôl, a to od základných umeleckých až po vysoké. Snáď keby na domácu kultúru bolo viac finančných prostriedkov, pretože mnohí aktívni jedinci sú nútení robiť kultúru takpovediac ako underground.

  • Naopak, čo na Bystrici obľubuješ?

Nie som pôvodom Bystričan, ale odkedy tu žijem, a to už je takmer 40 rokov, cítim sa plnokrvným Banskobystričanom. Napriek rôznym nedostatkom Bystrica je moje mesto, mám ho rád, i jeho ľudí. Najviac ma však fascinuje, podobne ako každého návštevníka, naše krásne námestie SNP a fakt, že keď tu z hociktorého miesta vystrčíte pätu, o 10 minút ste v prekrásnej prírode!

  • A keď si už dopraješ z času na čas aj oddych, ako a kde zvykneš najradšej relaxovať?

Pohybom, vo fitnes, či pri bojových umeniach, ale nes už iba indi-vindi doma, a pobytom na chalupe s manželkou!

  • Nešetri čitateľov a navnaď ich nejakým aforizmom na večerný krst tvojej novej knihy…

Motto: Nikdy nebudeš mať dosť dlhé ruky, aby si vzal do náručia celý svet, ale ani také krátke, aby si nemohol objať aspoň – človeka!

Len mimozemšťania sa nesmejú Ak pátraš po človeku, hľadaj úsmev v črtách jeho tváre!

Raz neviem! Mám hlupákov v žalúdku, alebo hlupákov žalúdok!

Ak máte záujem počuť básne a aforizmy Miroslava Kapustu naživo, príďte dnes (24. 10.) na uvedenie jeho novej knihy, a to o 18:00 v historickej Radnici. Okrem husľovej hudby zaznejú aj šansóny, uvidíte tvorby maliarky Ľubice Lintnerovej a o ostatnú zábavu sa postarajú hostia: Igor Šimeg, Jozef Karvaš, Peter Klinec, Soňa a Sonja Kopčanové, Marcel Páleš, Peter Papšo, Pavol Korba, Kristína Hatarová a iní.

Básnik Miro Kapusta (60): Napriek nedostatkom je Bystrica mojím mestom
25
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM