Jakub Forgács Hokej

Barani zdolali Trenčín a idú ďalej: Prvé slová po úspechu v štvrťfinále play off

Banskobystrickí hokejisti prebúrali kompaktnosť trenčianskej hradby. Vo štvrťfinále play off hokejovej extraligy s tvrdohlavosťou im známou sa presadili agresivitou, pomohla aj fyzická sila a presvedčenie, že zostavili lepší tím, ktorému viac svedčí semifinále.

Ilustračný obrázok k článku Barani zdolali Trenčín a idú ďalej: Prvé slová po úspechu v štvrťfinále play off
Zdroj: TASR

Koniec zápasovej série pomerom 4:1 s výsledkami 1:0, 4:0, 3:2, 4:5sn, 4:2 bol v znamení rôznych poklôn a komplimentov. Len samotní hráči a tréneri vedia, koľko vydali zo seba síl, aby prekročili prvú prekážku. Menoslov Banskobystričanov každý uznáva, zaslúži si úctu. Nemožno ho merať, vážiť, no nepochybne misky váh prevážili, ‚ľahšiemu‘ kádru podstatne mladších Trenčanov chýbali kalibre.

Chudý uznal kvality Trenčanov

Trénerovi Romanovi Stantienovi nemusela obrazne povedané krvácať hokejová duša, keď jeho tím vypadol. Našepkávala mu, že jeho hráči už viac nemohli súpera potrápiť a mučiť ich symbolickým bičom ako koňa na dostihovej dráhe by bolo asi neúčinné. Vyčerpali rezervy, vôľu až do dna, aj preto možno v nich nakoniec zostal ten známy pocit dobre odvedenej roboty, síce bez semifinálového výrobku, no napriek tomu použiteľný aj v ďalšej sezóne.

Sklamaním z vypadnutia sa tréner ľahšie zmieruje, keď vedľa seba počuje slová uznania od kolegu z druhej strany. Roman Stantien: „Ďakujem trénerovi Chudému za komplimenty. Je pravda, že máme veľa mladých hráčov a Banskej Bystrici sme odolávali dovtedy, kým sily stačili. Podľa pomeru zápasov to vyzerá na jednoznačnú prevahu súpera, no ani jeden zápas sme nevypustili, boli vyrovnané, stále sa o niečo hralo,“ uviedol. Ako doplnil, vrátiť sériu ešte do Trenčína sa nepodarilo, dôvodov bolo viac, pri porovnávaní sily mužstiev to vychádza jednoznačne. Na hráčsky káder sa nevyhovára, prehrali štyri zápasy a skončili, taká je matematika.

Najťažší súper v prvom kole

Tréner Miroslav Chudý si v 24. minúte zobral v rozhodujúcom piatom zápase oddychový čas, nezvykle skoro, vidiac, že sa niečo vážne na ľade deje. „Reakcia hráčov na výzvu, že musíme niečo zmeniť správna nenastala. Trenčania nás zatlačili, bolo treba okamžite naburcovať hráčov, aby nestrácali puky. Podľa mňa to pomohlo, zápas sa otočil. Séria nás stála strašne veľa síl, víťazstvá sa nerodili ľahko, v prvom kole play off sme mali najťažšieho súpera,“ povedal s tým, že v semifinále možno pôjdu na Nitru, hrá iným štýlom, a tak musia zmeniť systém. Disponujú skúsenými hráčmi, prispôsobivými, a tak vraj uvidí, nikto nemá nič vopred vyhraté, alebo prehraté.

Za zlomový moment zápasu, ktorý zapríčinil aj koniec série, sa považoval gól Michala Handzuša päť sekúnd pred druhou prestávkou, ktorý preklopil vývin skóre. Postarali sa oň najskúsenejší hráči, Michal Hudec krásne ponúkol pred bránku puk Handzušovi a Konrád medzi nohy pustil jeho teč do siete. Akcia, aká šľachtí obe opory, vymysleli presne to, čo sa od nich očakávalo. Michal Handzuš so všetkou skromnosťou tento moment nepripomínal, ani nemusel, všetci o ňom vedeli. „Bol to presne taký ťažký zápas, aký sme čakali. Trenčania sa víťazstvom doma nabudili, my sme sa trápili a zápas vydreli. Keď to nejde, treba makať a pretlačiť sa silou vôle. V hlavách nám zostalo aj poučenie, ak sa budeme chcieť presadiť aj cez ďalšieho súpera, musíme hrať o triedu lepšie,“ povedal.

Hudec: Cieľ máme finálový

Podľa Michala Handzuša najhoršie chvíle prežívali na začiatku druhej tretiny. „Pozbierali sme sa, zažili aj šťastie, asi preto, že sme dreli. Séria bola náročná, museli sme prelomiť výborného brankára, obranu, ustrážiť mladých útočníkov. Z našej strany bol asi najmenej vydarený rozhodujúci piaty zápas, musíme si pozrieť videá a poučiť sa z neho, zlepšovať máme toho naozaj veľa. Play off je aj o tom, že výkonmi rastiete od kola ku kolu. V jednom sme dosť pokročili, zvládať emócie, či už negatívne, alebo pozitívne.“

Michal Hudec ako správny kapitán ‚baranov‘ už cíti priaznivý monzún v plachtách, loď nabrala správny kurz. „Zomkli sme sa, naštartovali. Cieľ máme finálový a hľadíme naň s rešpektom. Niektoré zranenia treba doliečiť, poriadne si musíme oddýchnuť,“ povedal a ako dodal, ku koncu základnej časti sa na ľade aj hľadali, v play off sa už podľa neho našli, a to je dobré znamenie.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM