Jakub Forgács Hokej

Barani hostili vicemajstra z Košíc: Dramatický zápas okorenili zaváhania na oboch stranách

V nedeľu sa pod Urpínom stretli domáci hokejisti s favorizovanými Košicami. Atraktívny zápas prilákal na tribúny vyše 2 100 divákov, ktorí mohli sledovať kvalitný hokej a hlavne odhodlanie, nasadenie a bojovnosť Baranov.

Ilustračný obrázok k článku Barani hostili vicemajstra z Košíc: Dramatický zápas okorenili zaváhania na oboch stranách
Zdroj: Webnoviny.sk

Vyrovnanie po chybe brankára Kalembu

V súboji prvých dvoch tímov v Banskej Bystrici videli diváci kvalitný hokej už v prvej tretine. Domáci v nej mali prevahu, i keď do vedenia mohol ísť líder tabuľky. V 2. min sa nepresadil Sojčík zblízka pred Kalembom. Úvodný gól padol v presilovke „baranov“ v šiestej minúte. Meland vystrelil spoza kruhu a puk pred Hylákom tečoval Heizer – 1:0. Hokejisti spod Urpína mali aj ďalšie šance.

Vzruch priniesla najmä dvanásta minúta, keď sa ocitol pred odkrytou bránkou hostí Kafka, ale košický gólman stihol ešte zasiahnuť hokejkou. Na opačnej strane odpaľoval puk z bránkoviska pred voľným Bartošom Bambúch. Hylák sa potom zapotil pri dobrých možnostiach Whitea a Handlovského. Hostia síce ťahali za kratší koniec, ale 47 sekúnd pred prvou prestávkou vyrovnali. Po chybe brankára Kalembu strieľal zblízka Jokeľ, no úspešná bola až dorážka exbystričana Češíka, ktorý si pripísal na materskom ľade prvý tohtosezónny bod.

Záver strednej časti vyšiel Bystričanom

Druhá tretina mala iný obraz než prvá. Košice ožili, viac sa tlačili do útoku a utvorili si gólové príležitosti. V 26. min sa snažil pred bránkou presadiť Jenčík a o dve minúty po chybe Melanda sa predral pred domáceho gólmana Nagy. Východniari potom nevyužili presilovku a mohli v nej inkasovať.

Domáci sa totiž dostali do prečíslenia dvoch na jedného, no Handlovský netrafil odkrytý priestor Hylákovej svätyne. Najväčšia šanca hostí prišla v 35. min. V úniku sa ocitol Svatoš, ale pohorel na Kalembovi. Efektívni napokon boli Bystričania, ktorým vyšiel záver strednej časti. Najprv sa presadil zblízka pred bránkoviskom Macík a o pár sekúnd zvýšil na 3:1 Kafka, ktorý prešiel od modrej čiary sám pred košického gólmana a dobrou koncovkou mu nedal žiadnu šancu.

Košice v závere odvolali brankára

Domácim vyšiel aj nástup do tretej tretiny. V 42. min sa presadil tretí útok, keď na Hyláka platil dôraz pred bránkou, puk poslal za jeho chrbát mladý Zigo – 4:1. Košickí hokejisti odpovedali o dve minúty neskôr. Svatoš ideálne našiel na ľavej strane Konečného, ktorý tvrdou strelou znížil stav na rozdiel dvoch gólov. Vedúci tím súťaže prevzal taktovku hry do svojich rúk, hrozil najmä Nagy, ktorý sa napokon presadil z uhla pri ľavej žŕdke v čase, keď vstupoval na ľad hráč Banskej Bystrice z trestnej lavice. Výstrahu hostí zobrali ´barani´ vážne a začali viac útočiť. V presilovke to skúšal Saracino a po jej skončení Lunter. V 58. min sa predral cez dvoch hráčov súpera Macík, ale sám zoči-voči brankárovi neuspel. Košice v samom závere ešte odvolali brankára, ale vyrovnať sa im už nepodarilo.

Hlasy po zápase

Vladimír Országh (tréner Banskej Bystrice): „Mali sme veľmi dobrý vstup do stretnutia. Boli sme jasne lepší, ale paradoxne na konci prvej tretiny sme dostali vyrovnávajúci gól. V druhej časti sa minca obrátila, iniciatívu prevzali Košičania a znova prišiel paradox – my sme dali dva góly. Do tretej tretiny sme išli s cieľom udržať dvojgólové vedenie. Navyše, pridali sme štvrtý gól, ale potom Košice ukázali svoju silu najmä v útoku. Dostali nás na kontakt jedného gólu, ale podarilo sa nám to napokon ubrániť. Chalanom patrí za tento týždeň obrovská vďaka. Mali nahustený program a ťažkých súperov a navyše sme zvládli súboj s výbornym korčuliarskym tímom Košíc.“

Anton Tomko (tréner Košíc): „Bol to dramatický zápas až do konca. V prvej tretine nám chýbal pohyb a Banská Bystrica nás jasne prestrieľala. Napriek tomu bol výsledok 1:1 pre nás priaznivý. V ďalšom priebehu zápasu sme zlepšili pohyb a utvorili sme si celý rad príležitostí. Ak by sme premenili samostatný nájazd, tak výsledok by sa mohol pre nás vyvíjať priaznivo. Naopak dve hrubé chyby vzadu nás stáli otočenie výsledku na 3:1 pre domácich. Napriek tomu sme verili, že sa ešte dá so zápasom niečo robiť, ale hneď v úvode tretej tretiny sme dostali štvrtý gól a bol to už hrozivý stav. Predsa len sme sa pozbierali a strelili sme súperovi dva góly, čím sme sa dostali na kontakt. Skúšali sme to aj v power-play, ale na otočenie výsledku to nestačilo. Opäť odchádzame z ľadu súpera porazení, pretože Bystričania hrali odhodlane, s nasadením a bojovnosťou. Pobili sa o víťazstvo a napokon ho aj získali.“

HC‘05 Banská Bystrica – HC Košice 4:3 (1:1, 2:0, 1:2)

  • Góly: 6. Heizer (Meland, Macháček), 37. R. Macík (Meland, M. Hudec), 38. Kafka (Bambúch), 42. Zigo (Lamper, Lunter) – 20. Češík (Jokeľ, R. Konečný), 44. R. Konečný (Svatoš, Češík), 50. L. Nagy (R. Jenčík, Macejko)
  • Vylúčení: 2:2 na 2 min
  • Presilovky: 1:0
  • Oslabenia: 0:0
  • Rozhodovali: D. Konc – Sčensný, Výleta
  • 2 115 divákov
  • Zostava Banskej Bystrice: Kalemba – J. Martin, Saracino, Meland, Macháček, Rosandič, Bambúch, Zošiak – Kafka, White, Handlovský – R. Macík, M. Hudec, Matúš Chovan – Lamper, Zigo, Lunter – Dolník, Heizer, Hegyi
  • Zostava Košíc: Hylák – Kolba, Macejko, Martin Chovan, Štrbák, Cebák, Šeda, Takáč, Hrnka – Spilar, Marek Slovák (41. Hrnka), L. Nagy – Bicek, T. Marcinko, Sojčík – R. Jenčík, P. Bartoš, Svatoš – R. Konečný, Češík, Jokeľ
Barani hostili majstra z Košíc: Dramatický zápas okorenili zaváhania na oboch st
8
Galéria
Zdroj: Webnoviny.sk
Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM