Monika Obrtalová Rôzne

Banskobystrickým seniorom bude patriť mesiac október

Som umelec, Som športovec, Som vzdelanec, Som politik, SOM ČLOVEK – to sú názvy modulov programovej ponuky Akadémie Európskeho seniora. Mesto Banská Bystrica pripravilo už 12. ročník populárnej série kultúrnych, športových, spoločenských a vzdelávací

Cieľom ERAS-u je zvyšovať povedomie o hodnotách, ktoré spoločnosti prinášajú starší ľudia a poukázať na fakt, že seniorský vek je výhodou a nie bremenom. Pripomeňme, že v súčasnosti žije v krajinách EÚ 62 miliónov ľudí nad 65 rokov, čo tvorí 16 percent z celkovej populácie. Je predpoklad, že tento počet sa do roku 2050 zdvojnásobí. Na Slovensku je priemerná dĺžka života u mužov 67 rokov, u žien je to o desať rokov viac.

“Som hrdý, že práve v našom meste úspešne rozvíjame tradíciu Akadémie európskeho seniora. Snahu poukázať na prínos seniorského veku sme deklarovali ešte skôr, než sa Európa začala rokom aktívneho starnutia zaoberať. V Banskej Bystrici sa máme čím chváliť, žije medzi nami veľa činorodých, skúsených, nadšených a aktívnych seniorov. Z bohatej agendy celoeurópskej politiky roka aktívneho starnutia vnímam ako kľúčový práve fakt poukazujúci na pozitíva a prínosy skôr narodených pre celú našu spoločnosť,” konštatuje primátor Banskej Bystrice Peter Gogola.

V mnohých aktivitách plánovaných v rámci AES 2012 bude rezonovať myšlienka, že spoločnosť si našťastie, čoraz viac uvedomuje hodnotu toho, čo jej starší ľudia môžu ponúknuť. Aktívne starnutie znamená naplno sa zapájať do diania v spoločnosti bez ohľadu na vek. Aktívne starnúť znamená zachovať si aj vo vyššom veku dobré zdravie a postavenie plnohodnotného člena spoločnosti.

“Je dôležité si uvedomiť, že napriek pribúdajúcim rokom môžu seniori stále zohrávať aktívnu úlohu v spoločnosti a tešiť sa z kvalitného života. Pre našu samosprávu nie sú zámery Európskeho roka aktívneho starnutia a solidarity medzi generáciami ničím novým. Podporu týmto myšlienkam realizujeme dlhodobo, či už prostredníctvom sociálnej politiky mesta vo vzťahu k seniorom, alebo prostredníctvom aktivít zvyšujúcich povedomie o aktívnom starnutí,” hovorí Mária Filipová, námestníčka pre služby Mestského úradu v Banskej Bystrici.

V rámci pestrej ponuky aktivít pre účastníkov AES 2012 nechýba obľúbená športová olympiáda, koncert či tvorivá dielňa venovaná základom digitálnej fotografie. Medzi atraktívne novinky však možno jednoznačne zaradiť divadelné predstavenie Stoličky, v ktorom sa 29. októbra v Záhrade – Centre nezávislej kultúry predstaví pätica seniorov z Banskej Bystrice. Pod režijnou taktovkou Viery Dubačovej naštudovali inscenáciu na motívy absurdnej hry Eugéne Ionesca. Okrem divadelného sveta budú môcť banskobystrickí seniori nazrieť aj do oblasti kinematografie a pozrieť si oceňovanú snímku Zuzany Liovej, Dom. Sprievodným podujatím Akadémie európskeho seniora bude aj zavŕšenie Projektu Nordic Walking, v rámci ktorého sa skôr narodení Banskobystričania venovali od augusta severskej chôdzi.

Mesto Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM