Michal Majer Rôzne

Banskobystrickí filatelisti vystavujú svoje zbierky

Výstavu nazvanú 75. výročie obnovenia filatelie v Banskej Bystrici sprístupnili dnes vo výstavných priestoroch Poštového múzea Slovenskej pošty, a. s., na Partizánskej ceste v Banskej Bystrici. Členovia banskobystrických filatelistických klubov na ne

Výstava je výsledkom spolupráce filatelistických klubov 53–07 a 53–53 z mesta pod Urpínom – Banskej Bystrice. Magnetom výstavy sú vzácne poštové známky a známky na pohľadniciach, ale aj medaily, diplomy a čestné uznania získané filatelistami obidvoch klubov na výstavách. Okrem zbierok miestnych filatelistov ju dopĺňajú aj zbierkové predmety Poštového múzea, približujúce históriu slovenskej a banskobystrickej filatelie.

Za deň obnovenia organizovanej filatelie v Banskej Bystrici možno považovať 24. november 1935, keď bol v tomto meste založený klub filatelistov vedený predsedom Antonom Hreblayom. Nadviazal na klub filatelistov zaniknutý v roku 1932 a na filatelistický spolok pôsobiaci v Banskej Bystrici pravdepodobne už od roku 1911. V roku 1947 sa členovia banskobystrického klubu filatelistov prvýkrát zúčastnili na súťažnej filatelistickej výstave v Spišskej Novej Vsi.

Útlm v organizovanej filatelii nastal aj v tomto meste v rokoch 1950 až 1966, keď bol Zväz československých filatelistov, a teda aj jednotlivé filatelistické spolky, zrušené a filatelisti mohli pôsobiť len v krúžkoch v rámci Revolučného odborového hnutia. Po roku 1966 znovu vznikali filatelistické kluby a členovia banskobystrického získali veľa ocenení aj na medzinárodných výstavách, napríklad zlatú medailu v roku 1967 na svetovej výstave v Montreale. Banskobystrickí filatelisti sa do histórie slovenskej filatelie zapísali aj zorganizovaním niekoľkých i medzinárodných filatelistických výstav – v rokoch 1975, 1979 a 1983. V roku 2008 sa v Banskej Bystrici konali XXV. dni filatelie Slovenska.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM