Marcel Páleš Kultúra

Banskobystrická ZUŠ Jána Cikkera svetovo: Píše novodobé dejiny hudby

Haydn, Vivaldi či Dusík sa z neba môžu pokojne usmievať. Ich diela už čoskoro zahrá historicky prvý slovenský Národný mládežnícky orchester. Ide aj o šikovných žiakov zo ZUŠ Jána Cikkera.

Ilustračný obrázok k článku Banskobystrická ZUŠ Jána Cikkera svetovo: Píše novodobé dejiny hudby
Zdroj: TASR

Talenty z umeleckých škôl sa zapojili do unikátneho hudobného projektu VIRTUOSO, ktorý sa postará o revolúciu nielen v slovenských dejinách hudby, ale nemá obdobu ani v strednej Európe.

Čo je VIRTUOSO?

VIRTUOSO je unikátny hudobno–vzdelávací projekt, ktorý vychádza z princípov programov hudobného vzdelávania El Sistema (Venezuela) a InHarmony (Veľká Británia). Prostredníctvom hry v orchestri spája nadané deti z rôznych kútov Slovenska, z bohatých a menej privilegovaných rodín, a dáva im šancu ukázať svoj talent v historicky prvom celoslovenskom Národnom mládežníckom orchestri.

Projekt realizuje Nadácia HB Reavis.V rámci neho sa vybrané talenty z ôsmich detských orchestrov, ktoré pôsobia v každom krajskom meste, spoja do jedného veľkého 64 členného Národného mládežníckeho orchestra.

Virtuózov z rôznych kútov Slovenska povedie dirigent Igor Dohovič.: „Projekt Virtuoso je unikátny tým, že premieňa sláčiky na kúzelnícke paličky. Motivuje talentované deti baviť sa hudbou a buduje základy celkom nového hudobného telesa, aké na Slovensku zatiaľ neexistuje. Deti a mladí ľudia, ktorí sa dostanú do prvého celoslovenského mládežníckeho orchestra, spoznajú nielen rovesníkov s rovnakým záujmom, ale na viacerých koncertoch v rámci Slovenska budú mať šancu ukázať, že klasika je in.“

KONCERTY

Národný mládežnícky orchester sa s vlastným repertoárom predstaví tam, kde sa pod zimomriavky z nezabudnuteľných zážitkov podpisujú profesionáli. Naplánované sú koncerty v Košiciach (29.6.2013), v Bratislave (12.7.2013) a bonbónikom prvej koncertnej šnúry bude vystúpenie na letnom festivale Pohoda v Trenčíne (13.7.2013).

Foto: ilustračné

Zdroj: Nadácia HB Reavis

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM