Jakub Forgács Kultúra

Banskobystrická skupina Rock Reunion: Bez tvrdých základov a odretých prstov to nejde

Už keď na základnej škole chytili do rúk gitaru, dievčatá sa okolo nich zhŕkli ako včely na med. O niečo neskôr si založili skupinu Rock Reunion, ktorá sa na banskobystrickej hudobnej scéne pohybuje už vyše 6 rokov. Prinášame vám ich príbeh.

Ilustračný obrázok k článku Banskobystrická skupina Rock Reunion: Bez tvrdých základov a odretých prstov to nejde
Zdroj: Dnes24.sk

Milan „Miňo“ Kováč (23, spev a gitara), Radoslav „Rado“ Oravkin (22, gitara a vokály), Dominik „Dodo“ Sabov (19, bassgitara a vokály) a Andy Debnár (20, bicie) študujú na štyroch rôznych školách. Spája ich však spoločné hobby a tým je hudba, ktorá si ich podmanila natoľko, že by sa ňou radi aj živili. Na naše otázky nám odpovedal Miňo z kapely Rock Reunion.

Napriek tomu, že ste všetci mladí chalani, Rock Reunion už rozhodne nepatrí medzi mladé kapely. Kedy vznikla myšlienka založenia vlastnej skupiny a kto stál pri jej vzniku?

Myslím, že to prišlo spontánne, niekedy koncom ZŠ-ky. S Radom sme si spolu zahrali pár piesní na španielke a keď sme zistili, že zrazu okolo nás na chodbe stálo 15 dievčat, išli sme smelo do toho. :D

Čo vás priviedlo k názvu Rock Reunion?

To, že sme v názve chceli slovo „rock“ a na stole u Rada bolo akurát pohodené CD s názvom Reunion.

Na hudobnej scéne pôsobíte už vyše 6 rokov. Ako si spomínate na vaše začiatky?

Asi tak ako každý. Hranie zadarmo všade kde sa dá, desiatky hodín v skúšobni a potom koncert, kde vám praskne struna, polejú vás pivom a odíde vám mikrofón. No pre vás to je aj tak obrovský pocit zadosťučinenia a šťastia. Podľa mňa je to niečo, čo si musí odkrútiť každý, kto chce niečo dosiahnuť, či už v hudbe alebo aj v bežnom živote. Bez tvrdých základov a odretých prstov to nejde.

Vaša tvorba je prevažne punk / rocková. Ktoré kapely vás pri písaní skladieb ovplyvnili najviac?

Ovplyvnili nás všetky dobré kapely. :D

Nápady na skladby čerpáte z konkrétnych životných situácií alebo prichádzajú spontánne?

Snažíme sa čerpať z konkrétnych životných situácií a toho, čo sme prežili. Na tej piesni potom cítiť, že je pravdivá a ľudia to vycítia, nájdu sa v texte. Toto sa podľa mňa nedá oklamať.

Vašou veľkou devízou je, že narozdiel od iných kapiel z Banskej Bystrice hráte prevažne slovenské skladby. Bolo to vaším zámerom alebo ste iba nemali vhodné anglické texty?

Na prvom albume sme mali aj dve anglické piesne. Myslím si, že aj s dobrým textom, o to ale nejde. Podstatné je, že fanúšik si chce s kapelou na koncerte aj zaspievať, a to ide na Slovensku po slovensky najlepšie. Samozrejme, nám ako Slovákom sa taktiež lepšie píše po slovensky.

Od vášho vzniku ste už stihli odohrať množstvo koncertov. Ktoré z nich vám v pamäti utkveli najviac a prečo?

Každý koncert je jedinečný zážitok. Momentálne mám ale asi najväčšiu radosť z koncertov, ktoré sme odohrali toto leto na Dohodách a Space Music Summer festivaloch. Hrali sme v pomerne dobrom čase a pre pomerne dosť ľudí, takže som spokojný a verím, že v tomto trende budeme pokračovať.

Pred vyše rokom (december 2011) ste vydali váš debutový album. Aké naň máte reakcie?

Reakcie boli dobré. Bola to naša prvotina a myslím si, že bola aj dosť rôznorodá a pestrá. Na koncertoch hráme stále aj piesne z prvého albumu, pretože ich ľudia chcú počuť. Viac asi hovoriť netreba.

Plánujete prípravu nejakej novej dosky alebo turné?

Samozrejme. Momentálne v plnom prúde pripravujeme druhý album, ktorý bude rýchlejší, priamejší a dalo by sa povedať, že aj veselší. Zatiaľ máme potvrdeného jedného zaujímavého hosťa, ktorý je momentálne dosť IN a prijal našu ponuku na spoločný song, takže veríme, že táto spolupráca bude úspešná. Po vydaní plánujeme album podporiť aj turné po kluboch na celom Slovensku.

Chceli by ste sa v budúcnosti hudbou aj živiť?

Áno, chcel. Kto by nechcel chodiť po svete v spoločnosti svojich kamarátov a robiť to, čo ho baví, namiesto sedenia v kancelárií!?

Máte do budúcna aj nejaké iné plány alebo sny, ktoré by ste si chceli splniť?

Chcel by som sa zahrať s Radom a s Vojtom z kapely Unisex spoločenskú hru Testament.

Kde môžeme kapelu Rock Reunion vidieť vystupovať najbližšie?

Najbližšie už dnes v Žarnovici v dome kultúry a hneď na to v sobotu v Banskej Bystrici v Klube 77 s kapelou Metropolis.

Foto: Matúš Mikuláši a Albert Čurný

V názve chceli rock a všimli si CD Reunion: Prečítajte si rozhovor s úspešou bys
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM