Webnoviny - Kultúra

Banskobystrická opera uvedie Verdiho Simona Boccanegru

Prvou premiérou banskobystrickej Štátnej opery v tejto sezóne bude v piatok uvedenie opery Giuseppe Verdiho Simon Boccanegra.

Štátna opera ňou zároveň otvorí festival Banskobystrické hudobné dni a oslavy 50. výročia svojho založenia. Dej opery Simon Boccanegra je umiestnený do Janova druhej polovice 14. storočia a dramatický príbeh janovského dóžu Boccanegru, konflikt lásky a politiky sa odohráva na pozadí skutočných historických udalostí. Podľa dirigenta Igora Bullu, ktorý toto predstavenie hudobne naštudoval, ide o jednu z najkrajších Verdiho opier, keďže je veľmi melodická. Jednotlivé čísla nie sú ako vo Verdiho predchádzajúcich operách uzavreté, ale plynulo prechádzajú jedno do druhého.

Režijne inscenáciu tejto opery v banskobystrickej Štátnej opere pripravil poľský režisér slovenského pôvodu Laco Adamik. Podľa neho ide z dramatického hľadiska o ťažkú operu, keďže jej libreto má zložitú štruktúru. Najzaujímavejšou je preňho hlavná postava Simona Boccanegru a jej existenciálny rozmer. „Celý svoj život akoby podriadi istej myšlienke. Ide ako tank a nakoniec akoby opustený, akoby sám čaká, až umrie. Tento existenciálny rozmer tejto postavy ma strašne dojíma,“ povedal Adamik. Dodal, že vďaka obom predstaviteľom tejto postavy – Martinovi Babjakovi aj Zoltánovi Vongreyovi – verí, že jej existenciálny rozmer sa podarí ukázať divákom.

Opera Simon Boccanegra sa na scénu banskobystrickej Štátnej opery vracia po vyše 30 rokoch. Prvýkrát tam mala premiéru v roku 1976 a v hlavnej úlohe Boccanegru sa predstavil Štefan Babjak, otec terajšieho predstaviteľa tejto postavy.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM