Jakub Forgács Rôzne

Banskobystričanka vyrába torty od výmyslu sveta: Napiekla dokonca aj hokejové ihrisko!

Pečenie, alebo umenie? Bystričanka Emília Klocháňová sa cukrárskemu remeslu venuje už od svojich 15 rokov. Za ten čas už upiekla torty rôznych veľkostí a tvarov. Ako sa k tomu dostala či aké torty najviac idú medzi Bystričanmi nám prezradila v rozhovore...

Ilustračný obrázok k článku Banskobystričanka vyrába torty od výmyslu sveta: Napiekla dokonca aj hokejové ihrisko!
27
Galéria

Cukrárka Emília Klocháňová pochádza z Oravy, no už 35 rokov žije v Banskej Bystrici a podľa vlastných slov sa aj cíti ako Bystričanka. Nielen, že sama sladké torty a dobroty pečie a zdobí, ale toto remeslo aj posúva ďalej ako učiteľka na banskobystrickej strednej škole.

Ako dlho sa už venujete remeslu cukrárky a ako ste sa k tejto práci dostali?

Cukrárskemu remeslu sa venujem od mojich 15 rokov, kedy som sa rozhodla stať sa cukrárkou. Už na základnej škole som skúšala jednoduché recepty ako rolády z piškótového cestá, jablčník atď. Neskôr som chodila piecť na svadby, vtedy sa pieklo ešte v dome nevesty alebo ženícha a pritom pomáhali ženy z rodiny. Pieklo sa celý týždeň, veľa a rôznych druhov. Suché pečivo, šľahané plnené zákusky, lístkové pečivo plnené sladké aj slané a tiež kysnuté. Vtedy sa torty nepiekli tak ako je to teraz zvykom. Torta bola zvyčajne pred novomanželmi čokoládová vyzdobená krémom a kvietkami alebo ozdobami z grilážou. V súčasnosti je už úplne iný trend výroby tort. Na trhu je možnosť výberu poťahovacích hmôt, dekorácií, pomôcok pre tvorbu ozdôb.

Kedy ste začali vyrábať torty na zákazku?

Výrobe tort a hlavne zdobeniu sa venujem už dlhší čas, no presne koľko rokov, to neviem. Prišlo to tak spontánne. Pracujem na SOŠ Pod Banošom v Banskej Bystrici, najskôr som bola majsterkou odborného výcviku učebného odboru cukrár a vtedy sme začali so žiakmi tvoriť rôzne ozdoby a vyrábať torty. Teraz, ako učiteľka, sa to snažím zdokonaľovať a venujem sa hlavne výrobe ozdôb a zdobeniu tort.

Na aké príležitosti najčastejšie vyrábate torty?

Najčastejšie vyrábame torty k meninám a narodeninám a potom svadobné. Torty k narodeninám bývajú niekedy veľmi zaujímavé. Môžem ich rozdeliť, a to podľa veku a podľa povolania. Najmilšie sú detské torty, pre chlapcov autá a pre dievčatá princezné. V školskom veku sú to už viac torty, ktoré vystihujú ich záujmy napríklad futbalová lopta, hokejové ihrisko, v mladšom veku sú to rozprávkové bytosti. U dospelých je to viac o prekvapení oslávenca. Torta často vystihuje záujmy oslávenca, napríklad poľovnícke torty, torta pre vášnivého hubára alebo je to povolanie, napríklad murárske náčinie, chirurgické potreby atď. Najkrajšie sú svadobne torty.

Torty vytvárate podľa predlohy – obrázka alebo aj podľa opisu človeka?

Zákazník často príde s tým, že potrebuje tortu k určitej príležitosti, na predajniach je katalóg, z ktorého si zákazník môže vybrať alebo si dá poradiť podľa motívu torty, ale sú aj takí, ktorí si prinesú vzor torty z internetu. Najčastejšie je to tak, že zákazník príde s nejakou predstavou a spoločne sa torta dotvorí, ale sú aj zákazníci, ktorí povedia, necháme to na vás. Ale samozrejme, že motív torty poznám.

Aby torta čo najviac vystihovala predstavu zákazníkov, zvyknete sa napríklad aj inšpirovať fotkami z internetu?

Veľmi často sa inšpirujem tortami z internetu a obdivujem cukrárky, ktoré sa tak dokonale vyhrajú s tortami. Nemusia to byť ani torty, ale obrázky, hlavne na detské torty sú to rôzne postavičky alebo zvieratka.

Koľko trvá výroba takej torty a čo najviac ovplyvňuje dĺžku jej výroby?

Výroba torty záleží od jej zložitosti a veľkosti. Najprv sa vyšľahajú korpusy, ktoré musia vychladnúť. Krémy do torty ja najčastejšie používam varené, do žĺtkového uvareného a vychladnutého krému pridám maslo vyšľahám a nakoniec ochutím podľa chuti zákazníka. Vychladnuté korpusy sa naplnia a nechajú do druhého dňa stuhnúť v chladiacom boxe (veľká chladnička). Medzitým sa pripravujú ozdoby na tortu, ktoré musia vytvrdnúť, aby sa mohla torta s nimi vyzdobiť. Dĺžku výroby torty najviac ovplyvňuje zložitosť výzdoby- ozdoba, ktorá sa aplikuje na tortu, alebo tvarovanie korpusu pri výrobe 3D tort a jej dokončovanie.

Viete vymenovať nejaké obľúbené motívy a príchute tort, ktoré majú radi Bystričania?

Je ťažko odpovedať na túto otázku. Myslím, že aj Bystričania sa inšpirujú trendom a vyberajú si viac z internetu, televízie, ale najviac sa vyrábajú čokoládové a ovocné krémy.

Aké najnetradičnejšie torty, či už chuťovo alebo vzhľadom, ste už vyrábali?

Najnetradičnejšie torty som piekla pre maturantov na stužkové, napríklad lietadlo a v oknách mená maturantov, hory a jazierka v ktorých boli vymodelované postavy lyžiarov alebo vínový sud so strapcami hrozna. Potom sú to torty svadobné, viacposchodové a karamelové ozdoby ktorých výroba je náročná.

Stretávate sa aj s nejakými kurióznymi či nerealizovateľnými požiadavkami zákazníkov?

Nespomínam si na niečo také. Ak je niečo nerealizovateľné snažíme sa zákazníka usmerniť tak, aby sme to mohli vyrobiť a zrealizovať aby bol spokojný, ale nájdu sa zákazníci, ktorí vymýšľajú a je ich ťažko uspokojiť.

Čo iné okrem tort ešte zvyknete piecť?

Samozrejme, okrem tort pečiem rôzne druhy zákuskov a môj najobľúbenejší a najviac pečený je opitý izidor. Pracujem s čokoládou, vyrábam čokoládové ozdoby a pralinky.

Pozrite si sladké výtvory banskobystrickej cukrárky v našej fotogalérii!

Čítajte tiež:

Kopy koláčov, tort aj slaného pečiva a k tomu muzika… Toto sa bude diať pri Bystrici po prvýkrát

Foto: archív Emílie Klocháňovej

Sladké umelecké diela od Bystričanky Emílie
27
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM