Jakub Forgács Rôzne

Banskobystričania v týchto dňoch čistia svoje okolie: Inšpiroval ich k tomu Deň Zeme

K iniciatíve Slovenskej agentúry životného prostredia – vyčistiť a zveľadiť svoje najbližšie okolie pri príležitosti Svetového dňa Zeme sa pridali Komunitné centrum – Sásová, Mestské lesy Banská Bystrica, OZ Envirofuture a školy na území mesta Banská Bystrica.

Ilustračný obrázok k článku Banskobystričania v týchto dňoch čistia svoje okolie: Inšpiroval ich k tomu Deň Zeme
Foto: Rastislav Búgel

Deň Zeme pripadajúci na 22. apríl má svoje „korene“ v sviatku jarnej rovnodennosti. Začiatok jeho histórie sa datuje v roku 1970 v USA, kedy sa z podnetu senátora Gaylorda Nelsona uskutočnili po celých USA rozmanité podujatia podporujúce environmentálne hnutie. Neskôr sa táto iniciatíva rozšírila po celom svete, pripája sa k nej stále viac ľudí a Deň zeme nadobudol celosvetový rozmer. V súčasnosti aktivity k tomuto dňu prebiehajú od 22. do 30. apríla aj v Banskej Bystrici.

Do čistenia sa zapoja lesy, školy, aj organizácie

SAŽP považuje Deň Zeme za vhodnú príležitosťou podnietiť verejnosť k aktivite a vzbudiť v nej záujem o globálne problémy našej planéty. Veď Zem je len jedna – pre nás všetkých, ktorí na nej žijeme. Preto nás jej osud, ktorý závisí od nás všetkých, musí zaujímať a všetci by sme mali prispieť svojou „troškou“ k tomu, aby sa jej krásy a bohatstvo zachovali aj pre nasledovné generácie. Alibistické „mňa sa to netýka“ tu neobstojí.

Komunitné centrum – Sásová v spolupráci so základnou školou na Sitnianskej ulici zorganizujú čistenie vybraných lokalít na sídlisku Sásová, Základná škola Jozefa Gregora Tajovského vyčistí okolie svojej školy a blízkeho sídliska v mestskej časti Podlavice. V spolupráci s Mestskými lesmi Banská Bystrica a OZ Envirofuture sa uskutoční čistenie Laskomera a Urpína – lokalít, kde Banskobystričania radi trávia svoj voľný čas. K výzve sa pripája aj Klaster Horehronie a Oblastná organizácia cestovného ruchu Nízke Tatry Juh jarným „upratovaním“ prírody.

Ekologické projekty a výstavy

V Deň Zeme sa začne v priestoroch SAŽP úvodná časť školenia Ekologická stopa – výchova k trvalo udržateľnému rozvoju pre učiteľov materských škôl, základných a stredných škôl. Školenie je súčasťou kontinuálneho vzdelávania pedagógov a koordinátorov environmentálnej výchovy. Pre žiakov základných a stredných škôl je pripravený interaktívny workshop s tematikou „Aká je vaša ekologická stopa?“ Špeciálne pre deti v Detskej fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici je zasa určený program Zem je len jedna, ktorý zábavnou formou upozorňuje na aktuálne problémy ochrany životného prostredia.

Od 22. do 30. apríla budú na Katedre životného prostredia Fakulty prírodných vied UMB v Banskej Bystrici prebiehať aj dve výstavy. Portréty hmyzej ríše – fotografie Dušana Beňa, ktoré zachytávajú hmyz z tesnej blízkosti a Premeny dreva Arpáda Páda – tradícia ľudového rezbárstva v spojení s inými materiálmi.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM