Jaroslav Dodok Správy

Banskobystričania ministrovi financií prehovoria do duše

Do pripravovaného časovo neobmedzeného štrajku učiteľov, ktorý sa má začať 26. novembra, sa v Banskobystrickom kraji podľa predbežného zisťovania odborárov zapojí minimálne 70 percent základných a materských škôl.

Ilustračný obrázok k článku Banskobystričania ministrovi financií prehovoria do duše
Foto: Jaroslav Dodok

Ako uviedla predsedníčka banskobystrickej krajskej rady združenia základného školstva v školských odboroch Magdaléna Ponická, učitelia sú štrajkovať odhodlaní, nepedagogickí zamestnanci sú si menej istí riskovať viacdňovým štrajkom výpadok v ich nízkom príjme.

Minimálne úvod štrajku má byť spojený aj s protestnými zhromaždeniami na námestiach väčších miest. Odborári sa podľa Ponickej ešte rozhodujú, či budú zhromaždenia organizovať vo všetkých krajských mestách, prípadne aj niektorých okresných, alebo len v Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach.

Vyjadrenie ministra financií Petra Kažimíra v súvislosti s požiadavkou na zvýšenie platov zamestnancov školstva o desať percent, že jeho ponuka päťpercentného zvýšenia bola definitívna a „nie sme na arabskom trhu“, sa podľa Ponickej učiteľov dotkla a zvýšila ich odhodlanie štrajkovať.

„Minister financií sa vyjadruje veľmi nepekne. Ak si myslí, že sa rozpráva s nejakými trhovníkmi, tak je na veľkom omyle. Tam na námestiach si ti pekne od pľúc povieme,“ dodala Ponická.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM