Monika Obrtalová Krimi

Banskobystričana odsúdili za podvod na 15 rokov

Na úhrnný nepodmienečný trest odňatia slobody v trvaní 15 rokov odsúdil dnes senát Okresného súdu Banská Bystrica 35-ročného Ľubomíra L. z mesta pod Urpínom. Uznal ho vinným zo spáchania obzvlášť závažného zločinu rozsiahleho podvodu a zo spáchania p

Okrem toho ho súd zaviazal uhradiť trom poškodeným osobám vyše 154 tisíc eur a uložil mu po skončení trestu ochranný dohľad na tri roky. Ostatných 13 poškodených odkázal na uplatnenie si škody v civilno-právnom konaní. Rozsudok nie je právoplatný. Prokurátor sa síce práva na odvolanie vzdal, voči verdiktu prvostupňového súdu sa avšak odvolal v mene Ľubomíra L. jeho právny zástupca.

Banskobystričan mal podľa obžaloby od 13 Čechov a troch Slovákov podvodne vylákať vyše 531.102 eur. Hlavné pojednávanie sa konalo bez obžalovaného. Ten využil svoje zákonné právo a požiadal súd, aby konal v jeho neprítomnosti, v čom mu súd vyhovel.

Ľubomír L. sa vydával za podnikateľa pôsobiaceho v Spojených arabských emirátoch (SAE), kde mal byť členom výkonného orgánu zahraničnej právnickej osoby s názvom Lloyds Funds Group of Companiens. Tvrdil, že podniká v oblasti obchodovania s ropou, zlatom, diamantmi a v oblasti zhodnocovania investícií a že vlastní lodiarsku spoločnosť, ktorej patria luxusné jachty v Dubaji.

Jeho otec na súde uviedol, že o podnikaní svojho syna nič nevedel a ani sa o to nezaujímal. Nechápe však, ako človek, ktorý skončil stredné odborné učilište s maturitou v odbore operátor stavebnej výroby, dokázal oklamať vysokoškolsky vzdelaných ľudí – inžinierov, právnika, sudcu, riaditeľov a manažérov firiem. Bolo to tak napríklad aj v prípade istej firmy z Klatov v Česku, kde mu naleteli jej šéf, správca konkurznej podstaty a konkurzný sudca. Po tom, ako sa Ľubomír L. v roku 2005 nakontaktoval na predsedu jej predstavenstva, sľúbil, že od spoločnosti zo SAE zabezpečí úver niekoľko desiatok miliónov českých korún na zakúpenie objektov, ktoré boli súčasťou konkurzu vyhláseného na inú firmu. Podmienkou však bolo, že do priameho obchodu s ropou vloží dva milióny českých korún, čím šejkov presvedčí, že firma je solventná. Úver však nedostala a prišla aj o spomínanú sumu, ktorú poukázala na účet Ľubomíra L.

Už koncom roka 2003 presvedčil Ľubomír L. istého inžiniera z Banskej Bystrice, že mu pomôže na rozbehnutie jeho obchodov vybaviť úver od známych šejkov v SAE. S tým, že by mal najprv formou zmluvy o pôžičke investovať 66.388 eur do obchodov s ropou, čím by ich presvedčil o svojej solventnosti. Koncom nasledujúceho roka od neho podvodne vylákal ďalších 33.194 eur s tým, že sa mu bude „revanšovať“ výhodným ročným úrokom. Poškodený nedostal vklad, iba malú časť zúročenia prvého z vkladov.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM