Katarína Oravská Kultúra

Banská Bystrica zažije veľký festival: Kto zahrá na obnovenom amfiteátri?

Obnovený amfiteáter už mesto má, teraz bude mať aj veľký festival. Máme sa na čo tešiť. Počas troch dní na ňom vystúpi vyše tridsať skupín a interpretov z piatich krajín.

Ilustračný obrázok k článku Banská Bystrica zažije veľký festival: Kto zahrá na obnovenom amfiteátri?
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Už o týždeň odštartuje v Banskej Bystrici hudobný festival Rockscape 2014, ktorý organizuje občianske združenie ART v spolupráci s mestom. Banskobystričania tak získajú nielen svoj veľký hudobný festival, ale najmä obnovený amfiteáter, v ktorom sa už môžu konať podobné akcie. „Banská Bystrica bolo jediné krajské mesto, ktoré nemalo dôstojný kultúrny stánok,“ konštatoval banskobystrický primátor Peter Gogola.

„Mal som tú česť, zoznámiť sa s ľuďmi, ktorí rozbehli hudobné podujatia, z ktorých sa po rokoch vyprofilovali veľké festivaly v stredoeurópskom kultúrnom priestore. Aj naše mesto si zaslúžilo mať taký festival, ale otázkou vždy bolo, kde ho zorganizovať. Teraz už máme kde. Vdýchneme život tomuto veľkému a zaujímavému priestoru,“ poznamenal Gogola. Amfiteáter si od mesta prenajala miestna spoločnosť Kolotoče na 30 rokov s podmienkou, že do dvoch rokov preinvestuje na jeho opravu, rekonštrukciu a modernizáciu minimálne 330 000 eur.

„Najviac roboty nám dalo vyčistenie schátralého areálu amfiteátra. Bol zarastený náletovými drevinami, museli sme ho celý vykosiť. Odstránili sme staré lavičky a nahradili ich novými. Dočasne sme prekryli orchestrisko, v budúcnosti sa tu však môžu konať aj koncerty vážnej hudby. V šatniach pre účinkujúcich sme museli urobiť stavebné úpravy. Bola tam pleseň a opadaná omietka,“ vysvetlila Tünde Lániková zo spoločnosti Kolotoče.

Ako dodala, zostáva im dokončiť už iba drobné úpravy. V deň znovuotvorenia, keď sa začína ťažisková akcia banskobystrického Kultúrneho leta, hudobný festival Rockscape 2014, bude všetko pripravené. Kapacita amfiteátra sa pohybuje okolo 5000 až 6000 ľudí. Podľa dostupných údajov ho začali stavať v 50. až 60. rokoch minulého storočia. „Amfiteáter je pre nás s manželom srdcová záležitosť. Obaja sme bývalí zamestnanci Parku kultúry a oddychu a tu sme prežili polovicu života,“ spomenula Lániková. Časom by chceli v amfiteátri obnoviť aj premietanie filmov.

Brány trojdňového festivalu Rockscape 2014 sa otvoria 24. júla. Vystúpia na ňom skupiny Citron, Buty, Michael Kocáb, Ghymes, Vladimír Mišík & ETC, Oskar Rózsa s projektom Hrana, Slobodná Európa, Chiki liki tu-a, Korben Dallas, Lavagance a mnohí ďalší. Celkovo vyše 30 skupín a interpretov z piatich krajín. V areáli amfiteátra sa dá aj bezplatne stanovať, kapacity sú však obmedzené. Premávať budú aj festivalové taxíky za zvýhodnenú cenu.

Obnovený amfiteáter
5
Galéria
Zdroj: TASR
Lavagance
5
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM