Monika Obrtalová Rôzne

Banská Bystrica v prvých dňoch povstania I.

Tento víkend sa v našich návratoch do histórie budeme venovať udalosti, ktorou o takomto čase žije Bystrica už dlhé desaťročia. Slovenské národné povstanie sa navždy zapísalo do slovenských dejín ako najväčšie vojenské vystúpenie nášho národa. Jeho c

Vychádzalo sa nielen z reality geografickej polohy mesta v stredoslovenskom priestore, ktorý predstavoval politickú, vojenskú, partizánsku, hospodársku, kultúrnu a inú základňu SNP. V Banskej Bystrici sa nachádzal aj rozhlasový vysielač, ktorý potom ráno 30. augusta 1944 oznámil Slovensku a svetu, že Slováci povstali do boja proti fašizmu. Neďaleko mesta, len 15 kilometrov južne, sa nachádzalo vojenské letisko Tri Duby, umožňujúce letecké spojenie so spojeneckými armádami, s československými zahraničnými jednotkami a vedúcimi centrami česko-slovenského zahraničného odboja.

V Banskej Bystrici bolo umiestnené Veliteľstvo pozemného vojska slovenskej armády, kde od 10. januára 1944 pplk. Ján Golian vykonával funkciu náčelníka štábu. Vojenské ústredie na čele s Golianom počas jarných a letných mesiacov roku 1944 rozpracovalo vojenské prípravy na celonárodné ozbrojené povstanie proti fašizmu. Vojenské ústredie okrem iného vybralo a vymedzilo základný operačný priestor povstania v stredoslovenskom horskom regióne. Tento priestor vstúpil don histórie ako operačný trojuholník Brezno – Banská Bystrica – Zvolen s krycím názvom Zuzana.

29. augusta v dôsledku predčasných a nedomyslených akcií partizánskych jednotiek, ktorým sa politické a vojenské vedenie snažilo všemožne, ale neúspešne zabrániť, vtrhli nemecké jednotky na územie Slovenska. Po prejave generála Čatloša v slovenskom rozhlase, v ktorom oznámil príchod nemeckých jednotiek a vyzval vojakov a dôstojníkov slovenskej armády k ich podpore, členovia Vojenského ústredia v Banskej Bystrici odoslali všetkým slovenským útvarom a posádkam na Slovensku rozkaz: „Heslo – Začnite s vysťahovaním platí od 20.00 hodiny dnešného dňa“. Jeho prostredníctvom nariadili otvorený ozbrojený boj a odpor proti nemeckým okupačným vojskám.

Večer a v noci 29. augusta 1944 sa Banská Bystrica ocitla v rukách a pod kontrolou povstalcov, ktorých viedlo Vojenské ústredie ilegálnej SNR. Medzitým sa organizovala aj akcia obsadenia Banskej Bystrice partizánskymi jednotkami. Už 28. augusta 1944 bol vydaný rozkaz na prepravu partizánov do blízkosti Banskej Bystrice. Nasledovalo obsadenie mesta. A tak ráno 30. augusta 1944 zobudili obyvateľov mesta partizánske samopaly a guľomety. Po likvidácii niekoľkých členov nemeckej vojenskej misie a jej ochrany partizáni obsadili letisko Tri Duby a zabezpečili ho spolu s jeho posádkou a povstaleckými letcami proti možnému útoku nepriateľa.

Karol Fremal

Ďalšie zaujímavé články z histórie Banskej Bystrice si môžete prečítať v časopise Bystrický Permon.

www.permon.eu

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM