Marcel Páleš Samospráva

Mesto chce varovať deti pred nástrahami internetu: Školáci si prečítajú aj o zneužití cez zoznamky

Do škôl a škôlok v Banskej Bystrici pribudne od nového školského roka príručka Deti v sieti. Občianske združenie eSlovensko v spolupráci s mestom chcú tak zvýšiť povedomie o nebezpečenstve, ktoré hrozí deťom na internete.

Ilustračný obrázok k článku Mesto chce varovať deti pred nástrahami internetu: Školáci si prečítajú aj o zneužití cez zoznamky
Zdroj: TASR

Mesto Banská Bystrica sa rozhodlo distribuovať túto publikáciu do všetkých základných a materských škôl v jeho pôsobnosti. Príručky budú v nasledujúcom školskom roku využívané na hodinách zameraných na informatiku a prácu s počítačom.

Aj s radami pre rodičov či učiteľov

„Kniha Deti v sieti, ktorá sa venuje najmä prevencii a prehľadu nástrah vedúcich k ohrozeniu dieťaťa, predpokladá, že najlepšou ochranou je dostatočná informovanosť,“ priblížila hovorkyňa mesta Martina Kanisová. Kniha sa nenásilným spôsobom snaží objasniť a vysvetliť základné pojmy, akými sú diskriminácia, kyberšikanovanie, gambling, nelegálne sťahovanie z internetu, sexuálne zneužitie prostredníctvom zoznamovania sa na internete alebo problém zneužitia osobných údajov.

Poskytuje tiež odborné rady pre rodičov a učiteľov, ako rozoznať a zamedziť vzniku patologických javov spojených s používaním internetu mladistvými. Definuje druhy závislostí, s ktorými sa v tejto oblasti môžu stretnúť, popisuje ich základné znaky a spôsob ako s nimi bojovať.

Obozretne pred nástrahami internetu

„V dnešnej dobe, keď si za počítač sadajú aj deti v škôlke, je nevyhnutné vedieť, ako ich dokážeme ochrániť a pripraviť na všetky nástrahy, ktoré na nich na internete čakajú. Projekt, akým je publikácia Deti v sieti určite prispeje k väčšej obozretnosti a opatrnosti detí, rodičov aj učiteľov,“ povedal primátor mesta Banská Bystrica Peter Gogola.

Podporiť rozvoj informatizácie Slovenska

Mesto Banská Bystrica je členom občianskeho združenia eSlovensko, ktorého hlavným cieľom je podpora rozvoja informatizácie Slovenska. Občianske združenie pomáha pri budovaní informačno – komunikačnej štruktúry, organizovaní školení, seminárov a iných foriem edukačnej činnosti a pôsobí v oblasti budovania a integrácie digitálneho obsahu a služieb.

Združenie eSlovensko stálo pri založení Združenia informatikov samospráv Slovenska a organizačne aj finančne podporovalo a podporuje jeho prácu. „Účasť mesta Banská Bystrica v Združení informatikov samospráv Slovenska ako aj členstvo v združení eSlovensko považujeme za prínos pre skvalitnenie našich odborných vedomostí ako aj možnosť prispieť k skvalitneniu informatizácie samospráv," povedal Alexander Hlavatý, vedúci oddelenia informatiky, ktorý v roku 2008 a 2009 získal druhé miesto v súťaži o najlepšieho informatika samospráv Slovenska v Banskobystric­kom kraji.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM