Lucia Lauková Kultúra

Banská Bystrica ožije tradičným umením: Chystá sa folklórna haravara

V Banskej Bystrici sa bude konať festival folklórnych súborov s názvom Bystrická folklórna haravara. Nebude chýbať aj súťaž folkloristov.

Ilustračný obrázok k článku Banská Bystrica ožije tradičným umením: Chystá sa folklórna haravara
Zdroj: TASR

Banská Bystrica ožije nasledujúci týždeň folklórom. V dňoch 10. až 14. októbra sa bude v meste konať 9. ročník festivalu folklórnych súborov s názvom Bystrická folklórna haravara /BFH/.

Ponuka festivalu

„Festival ponúka tvorivé dielne v oblasti tradičnej hudobnej, tanečnej, duchovnej a materiálnej ľudovej kultúry, v oblasti tanečnej pedagogiky, choreografie a tvorby programov. Súčasťou sú tanečné domy s výučbou slovenských ľudových tancov pre deti i dospelých,“ informoval za organizátorov Miro Zaťko.

Súťaž súborov

Aktívni členovia folklórnych súborov sa zúčastnia Súboriády – zábavnej medzisúborovej súťaže. Vyvrcholením festivalu sú galaprogramy pre verejnosť – Tancovačka I, Tancovačka II, Tancovačka III, v ktorých má široká verejnosť možnosť zhliadnuť výstupy výnimočných detských folklórnych súborov, folklórnych skupín a súborov, ľudových hudieb a sólistov tanečníkov. Bystrická folklórna haravara končí tradičnou tanečnou ľudovou zábavou.

Hlavným organizátorom podujatia je Stredoslovenské osvetové stredisko v Banskej Bystrici. Festival sa bude konať v priestoroch Gymnázia Andreja Sládkoviča, Domu Slovenského misijného hnutia a Evanjelického domu na Hornej ulici.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM