Jakub Forgács Rôzne

Banská Bystrica má ďalšiu unikátnu atrakciu: V meste môžete obdivovať pancierový vlak

Banskobystričania sa konečne dočkali. Miesto v parčíku neďaleko Pamätníku SNP, na ktorom boli mesiace iba holé koľajnice, obsadil známy pancierák. Boli sme sa naň pozrieť osobne.

Ilustračný obrázok k článku Banská Bystrica má ďalšiu unikátnu atrakciu: V meste môžete obdivovať pancierový vlak
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Za šesť rokov ho videli počas dynamických prezentácií na železničných koľajach Slovenska, Česka, ale aj Maďarska či Holandska. Nákladné a pancierové vozne z vlaku Štefánik na konci svojej púte zakotvili v areáli Pamätníku SNP v Banskej Bystrici. Technicky náročná preprava vozňov zo Zvolena a ich následné umiestnenie v Banskej Bystrici sa uskutočnili v sobotu od skorých ranných hodín.

Dnes už nájdete na koľajniciach pri Pamätníku SNP stáť na mieste svojho „posledného odpočinku“ originálne nákladné vozne z projektu Vagón, v akých prebiehali deportácie do koncentračných táborov, ale tiež originálne vozne – tankový a delový z pancierového vlaku Štefánik. Všetky spomínané sa práve pri príležitosti 70. výročia ukončenia Druhej svetovej vojny a 60. výročia založenia Múzea SNP stali súčasťou Skanzenu ťažkej bojovej techniky v areáli Pamätníka SNP v Banskej Bystrici.

„Je to kus našej histórie a som hrdý, že práve u nás počas 2. svetovej vojny pôsobil takýto vlak. Určite si zaslúži, mať tu svoje čestné miesto,“ povedal Banskobystričan Andrej (22), ktorý sa na nový prírastok v skanzene prišiel pozrieť ešte v sobotu podvečer. „Dúfam, že si na ňom nezgustnú vandali, ako to u nás býva zvykom,“ dodal s obavami.

Štefánik zaujal aj Romana (29) zo Sásovej. Toho potešilo hlavne to, že takýto historický unikát môže byť lákadlom pre turistov. „Keď sa už v meste stavajú nové obchodné centrá, aspoň v nich bude mať kto nakupovať, keď sem dotiahneme turistov na takéto zaujímavosti,“ povedal a hneď si pancierák aj vyfotil mobilom.

Pozrite si aj vy zábery pancierového vlaku Štefánik, umiestneného v areáli Pamätníku SNP, v našej foto a videogalérii!

Čítajte tiež:

V Bystrici čakajte naozajstnú atrakciu: Prevážať k nám idú pancierový vlak

FOTO: Pancierák Štefánik zakotvil pod Urpínom
15
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
VIDEO: Pancierák Štefánik zakotvil pod Urpínom
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM