Jakub Forgács Rôzne

Baláže v Knihe slovenských rekordov. O zápis sa postarali najrýchlejší pilčíci

Podali obdivuhodné výkony! V neďalekých Balážoch sa pilčíci postarali o parádne promo. Pozrite, v akom rekordnom čase prepílili metrovicu!

Ilustračný obrázok k článku Baláže v Knihe slovenských rekordov. O zápis sa postarali najrýchlejší pilčíci
Zdroj: TASR

Obec Baláže v okrese Banská Bystrica sa po víkende dostala do Knihy slovenských rekordov vo svojej tradičnej súťaži, v pílení dreva.

Obyvatelia Balážov oslávili v sobotu 13. augusta v poradí už 10. ročník Dňa obce. Neoddeliteľnou súčasťou tohto podujatia, ktoré otvoril starosta Jozef Chaban, bola súťaž v pílení dreva. Súťažilo 17 dvojíc, z toho sedem v kategórii žien a desať v kategórii mužov.

„Najskôr sa s drevom popasovali ženské dvojice. Rámovou pílou pílili metrovicu z mäkkého dreva s priemerom 15 centimetrov. V konkurencii pilčíčiek z Balážov, Seliec, Zvolena, ale i Čadce si najlepšie počínali Želmíra Patrášová a Anna Strečková zo Seliec, ktoré dosiahli čas 17,91 sekundy. Muži z Balážov, neďalekých Podkoníc, Priechodu a Banskej Bystrice pílili tzv. dvojchlapovou pílou – bruchačkou metrovicu s priemerom 25 centimetrov. Víťazmi 10. ročníka súťaže v pílení dreva sa stali Ján Majerík a Ján Krnáč z Priechodu. Metrovicu prepílili za neuveriteľných 16,31 sekundy,“ informoval obecný úrad.

Tento rok bola súťaž v pílení dreva výnimočná tým, že sa ňou Baláže uchádzali o zápis do Knihy slovenských rekordov. Svoju žiadosť oficiálne zaregistrovali a dozeral na to komisár slovenských rekordov. Keďže všetky podmienky boli splnené, víťazné tímy žien a mužov sa pričinili o nové zápisy v Knihe slovenských rekordov – Najrýchlejší pilčíci – ženy a muži. Certifikáty za Knihu slovenských rekordov odovzdala starostovi a víťazom súťaže Janka Nékyová. Jednou z cien bol aj vyhliadkový let vrtuľníkom.

Čítajte tiež:

Bystričania sa dočkajú krásnej akcie: Piknik s hrami priamo v centre mesta

Černice a maliny lákajú Bystričanov. LOKALITY v okolí, ktoré potešia darmi prírody

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM