Iveta Hrabovská Rôzne

Bacha na jedlo v horúčavách: Rady, ako si nespackať leto...

Vysoké horúčavy týchto dní prinášajú so sebou aj nebezpečenstvo rozličných potravinových nákaz. Aj preto je podľa odborníkov veľmi dôležité, ako teraz uchovávame, či upravujeme pokrmy.

Ak potraviny skladujeme pri nesprávnej (vyššej) teplote, dochádza v nich k množeniu mikroorganizmov, kazeniu a v prípade, že sa v nich nachádzajú choroboplodné mikroorganizmy, je aj vysoké riziko vzniku alimentárnych ochorení.

Najväčší strašiak – salmonela[/co­lor][/size]

K potravinám, v ktorých sa najčastejšie vyskytujú salmonely, sa radí hlavne hydina, vajcia, lahôdkarské výrobky vrátane cukrárskych, ale aj mliečne a mäsové výrobky, či zmrzlina.

"Po požití potraviny, alebo pokrmu, v ktorom sa pomnožili mikroorganizmy, dochádza k vzniku ochorenia často už po 6 až 12 hodinách. Prejavuje sa bolesťami brucha, hnačkami, zvracaním a teplotou okolo 38–39° C. U detí a oslabených dospelých jedincov sa môže vyvinúť aj obzvlášť ťažká forma ochorenia ohrozujúca život, upozorňuje vedúca odboru hygieny výživy Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici Ivana Sedliačiková.

[blockquote]Podľa rád odborníkov je nielen potrebné suroviny dôkladne tepelne spracovať, ale tiež neskladovať a nespracovávať spoločne napr. surové mäso, ktoré musí prejsť tepelnou úpravou a mäsové výrobky, určené na priamu spotrebu. Dôležité je tiež nepiť vodu z neznámeho zdroja, zeleninu a ovocie je potrebné dôkladne očistiť a umyť. [/blockquote]

Rizikový melón a zmrzlina[/color][/si­ze]

Odborníci upozorňujú na riziká pri nákupe a konzumácii nanukov a zmrzliny. Je treba si všímať, či nie sú roztopené, alebo zdeformované, čo môže znamenať, že nebola dodržaná teplota ich uchovávania, čím sa zvyšuje riziko vzniku hnačkového ochorenia.

Rizikový môže byť napríklad melón. Najmä deti oblizujú sladkú šťavu z rúk a do zažívacieho traktu sa dostanú aj baktérie zo špinavého povrchu melóna, prípadne aj z nedôkladne umytých rúk. Pokrmy treba pripravovať v čo najkratšom čase pred konzumáciou a rizikové potraviny uchovávať v chladiacom zariadení.

„Nezjedené pokrmy redšej rýchlo schlaďte, odložte do chladničky a v prípade ďalšieho použitia ich dôkladne zohrejte. V žiadnom prípade nekonzumujte plesnivé potraviny a obsah konzerv s vydutými vrchnákmi. Rovnako počas dlhých ciest nekonzumujte rýchlo sa kaziace potraviny – bryndzu, majonézové šaláty, šľahačkové zákusky a pod. Jedna z najdôležitejších rád je prísne dodržiavať zásady osobnej hygieny“ radí Sedliačiková.

Foto: facebook

Čo a koľko jesť v letných mesiacoch. [link=http://www­.zilina24.sk/clan­ky?extend.138177_Co-a-kolko-jest-v-letnych-mesiacoch]TU[/link] Výsledok hygienikov: Kúpanie povolené iba na jednom mieste! [link=http://www­.zilina24.sk/clan­ky?extend.138094_Vys­ledok-hygienikov:-Kupanie-povolene-iba-na-jednom-mieste!] TU[/link]

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM