Jakub Forgács Správy

Atmosféra najkrajších sviatkov sa vystupňuje: 8 vianočných lákadiel v Banskej Bystrici

V meste pod Urpínom sa začínajú Banskobystrické Vianoce. Opäť sa budú niesť v znamení tradičných vianočných trhov, ľudovej hudby a vianočných kolied. No pripraveného je toho ešte veľa viac!

Ilustračný obrázok k článku Atmosféra najkrajších sviatkov sa vystupňuje: 8 vianočných lákadiel v Banskej Bystrici
Zdroj: TASR

Na rozdiel od niektorých slovenských miest, Banská Bystrica organizuje vianočné podujatia až v období začiatku adventu. Aj preto sa vianočné trhy s občerstvením otvoria len dnes a od piatka pribudnú aj stánky s tradičnými ľudovými výrobkami zameranými najmä na vianočné obdobie, ktoré budú na námestí do 21. decembra. Stánky s občerstvením zostanú až do nového roka.

Novinkou zvonička želaní

Novinkou najkrajších sviatkov roka je zvonička želaní na Námestí SNP, do ktorej budú môcť návštevníci od 5. decembra do 21. decembra vojsť, vysloviť alebo pomyslieť si želanie a zazvoniť zvonom. Kto chce, môže svoje želanie napísať a vložiť do „zásuvky želaní“.

Mesto Banská Bystrica pre obyvateľov a návštevníkov pripravilo aj bohatý kultúrny program. Už tradične sa začína uvítaním Mikuláša v piatok na Námestí SNP o 16:30 a rozsvietením vianočného stromčeka. Zážitok deťom umocnia divadelné predstavenia Divadla PIKI pod názvom Čert a anjel a Elá hop! Nasledovať bude charitatívny Mikulášsky beh so štartom pred obchodným centrom Europa a s cieľom na Námestí SNP.

Veselí šermiari aj primátorský punč

Tóny vianočných melódií sa rozozvučia v Evanjelickom kostole 12. decembra o 19:00 v rámci verejnej rozhlasovej nahrávky z cyklu Hrajteže mi, hrajte s podtitulom Prišli sme k vám na koledu.

„Program Banskobystrických Vianoc sme aj tento rok tvorili s dôrazom na tradície a hlavnú myšlienku tohto obdobia. Aj preto sme opäť zaradili do programu jedinečné spracovanie narodenia Ježiša Krista v podaní veselých šermiarov Cassanova. Tých si budú môcť Banskobystričania vychutnať na Námestí SNP 20. a 21. decembra o 16:00, 17:00, 18:00 a 19:00,“ povedala vedúca odboru propagácie mesta Karin Graciasová Šikulová.

Myšlienku Vianoc podporí i podujatie primátorský punč na Námestí SNP, ktorý sa bude konať 18. decembra o 16:00. Výťažok z predaja bude použitý na charitatívne účely.

8 vianočných lákadiel v Banskej Bystrici

  1. od 2. decembra do Nového roka – Vianočné trhy s občerstvením na Námestí SNP
  2. od 5. do 21. decembra – Vianočné trhy s tradičnými ľudovými výrobkami na Námestí SNP
  3. od 5. do 21. decembra – Zvonička želaní na Námestí SNP
  4. 5. decembra o 16:30 – Mikuláš na Námestí SNP – 5. decembra o 16:30 na Námestí SNP
  5. 5. decembra – Charitatívny Mikulášsky beh
  6. 12. decembra o 19:00 – Hrajteže mi, hrajte s podtitulom Prišli sme k vám na koledu v Evanjelickom kostole
  7. 18. decembra o 16:00 – Primátorský punč na Námestí SNP
  8. 20. a 21. decembra o 16:00, 17:00, 18:00 a 19:00 – Jedinečné spracovanie narodenia Ježiša Krista v podaní veselých šermiarov Cassanova na Námestí SNP

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM