Jakub Forgács Správy Správy

Amfík pôjde do obchodnej súťaže: Poslanci sa zhodli na čo najrýchlejšom prenájme

Banskobystrický amfiteáter stále chátra, a preto sa aj na včerajšom Mestskom zastupiteľstve riešila otázka jeho budúcnosti. Poslanci navrhovali jeho prenájom, ale opäť sa k slovu dostal aj odpredaj.

Ilustračný obrázok k článku Amfík pôjde do obchodnej súťaže: Poslanci sa zhodli na čo najrýchlejšom prenájme
Zdroj: Dnes24.sk

„Snažím sa zastupovať to, čo je napísané v zákone o obecnom zriadení, že majetok mesta treba zveľaďovať a zachovať, pokiaľ je to možné, v nezmenšenej forme,“ uviedol na úvod rozpravy o obchodnej súťaži na prenájom amfiteátra poslanec Lichý. Pripomenul, že už trikrát dal návrh, aby bol amfiteáter vyňatý zo zoznamu nevyužiteľného majetku mesta. Mesto ho chce prenajať v obchodnej súťaži, ale za akých podmienok sa bude tento nájom realizovať, to je podľa Lichého ďalšia otázka, či sú splniteľné.

Investor alebo menší amfiteáter?

„Veľmi držím palce združeniam, ktoré bojujú o amfiteáter, ale nemyslím si, že to takto pôjde. Bohužiaľ, aj keby sme amfiteáter všetci radi dali niekomu dali za euro, podujatia by sa tam nedali uskutočniť, pretože je treba investície,“ pokračoval poslanec Kašper. Ten spomenul, že by možno bolo lepšie, keby amfiteáter opäť dali do zoznamu majetku na odpredaj a získané peniaze sa použili na kultúru a budovanie nových kultúrnych stánkov.

Podľa poslanca Gajdošíka, ak záujem verejnosti, aby Banská Bystrica mala amfiteáter, tak by mali hľadať aj iné alternatívy. „Možno ak by sme mali menší a funkčnejší amfiteáter, možno by aj umelci uverili, že nám ide o kultúru a nie o nejaké pozemky,“ dodal Gajdošík.

Neuchýľme sa k predaju bez alternatívy

„My predovšetkým musíme vedieť, čo vlastne chceme. Ak predáme amfiteáter, prídeme o ďalší pozemok tak, ako sa kedysi predalo kino Urpín,“ pokračoval Lichý. Pozemok je totiž v centre mesta, v dobrej lokalite. Ten pozemok môže podľa Lichého slúžiť nielen ako amfiteáter, ale aj na iné kultúrne akcie. „Amfiteáter chátra. Myslím, že by sme tomu, kto nám chce pomôcť zachrániť amfiteáter, mali pomôcť aj my,“ doplnil.

Gajdošík upozornil, že v prípade, že táto súťaž nedopadne dobre, aby sa potom neuchýlili k odpredaju bez alternatívy. Najskôr treba vyriešiť problém amfiteátra. „Keď mesto poskytne plán na výstavbu nového amfiteátra, potom môžeme riešiť jeho predaj,“ dodal na záver Gajdošík.

Poslanci jednohlasne schválili podmienky súťaže tak, aby sa prenájmom amfiteátra mohli zaoberať už 10.12.2013 na najbližšom mestskom zastupiteľstve, aby zbytočne nechátral. Zmena lehoty na podávanie žiadostí o jeho prenajatie je do 8.12.2013 do 12:00.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM