Jakub Forgács Rôzne

Amfík a bývalá Slovenka očami študentov: Mladí architekti predstavia v Bystrici svoje vízie

Čo s nevyužívanými priestormi amfiteátra či bývalej Slovenky? Študenti architektúry sa vrátia do Banskej Bystrice, aby tu predstavili svoje vízie v podobe kompletných semestrálnych prác.

Ilustračný obrázok k článku Amfík a bývalá Slovenka očami študentov: Mladí architekti predstavia v Bystrici svoje vízie
Zdroj: Dnes24.sk

Už návštevníci a návštevníčky februárového Týždňa urbanizmu mohli vidieť, ako si študenti a študentky architektúry zo Slovenskej technickej univerzity poradili s vizuálnym a praktickým riešením dvoch veľkých banskobystrických areálov. Na podujatí Týždeň urbanizmu, ktoré koncom februára pripravilo občianske združenie za! amfiteáter, sa zúčastnilo 16 študentov a študentiek Fakulty architektúry Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. „Úvodným 5-dňovým intenzívnym workshopom sme im chceli poskytnúť čo najviac informácii o meste a jeho problémoch,“ vracia sa k podujatiu jeden z organizátorov, Martin Fabian. „Spojením akademickej pôdy a reálnych problémov miest vzniká výborná synergia pre ich svieže riešenie,“ doplnil.

Podľa Fabiana sú študenti a študentky, ktorí sa zúčastnili workshopu, v určitom zmysle slova zvýhodnení oproti ostatným, čo si túto ateliérovú tému vybrali tiež, pretože málokedy dostanú v bežných školských podmienkach taký ucelený priestor pre konfrontáciu s prostredím a jeho okolím. Vernisáž prác, ktoré už teraz poznajú svoju definitívnu podobu, sa uskutoční v piatok o 16:00 v Stredoslovenskej galérii. Tam práce zostanú pre verejnosť vystavené až do 13. júna.

V nadväznosti na piatkovú vernisáž občianske združenie za! amfiteáter pripravuje na sobotu prvú verejnú celodennú brigádu na banskobystrickom amfiteátri. Momentálne tam prebiehajú počiatočné povrchové úpravy a podľa posledných informácií sa tam už koncom júla uskutoční prvé podujatie. Na sobotnú brigádu pozýva aj zakladateľ iniciatívy za revitalizáciu banskobystrického amfiteátra, Juraj Havlík. „Všetkých a všetky, čo sa chcú zapojiť, radi uvidíme. Veľmi pomôže, ak si každý donesie hrable a motyku,“ povedal.

Po podpísaní predbežnej zmluvy má už v priebehu tohto týždňa dôjsť k podpísaniu 30-ročnej nájomnej zmluvy, na ktorej sa mesto Banská Bystrica s firmou Kolotoče dohodovalo už od februára, kedy bol tento subjekt schválený Mestským zastupiteľstvom ako víťaz verejnej obchodnej súťaže. Budúcnosť amfiteátra sa tým pádom stáva rok po avizovanom odpredaji oveľa jasnejšia a aj svetlejšia.

Foto: Tomáš Ružiak

Amfiteáter a Slovenska očami študentov v Banskej Bystrici
8
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM