Jakub Forgács Rôzne Správy

Američan žijúci 21 rokov v Bystrici v ROZHOVORE: Ktoré miesto si zamiloval najviac?

Prečo sa Američan vybral žiť do Bystrice? Kde v meste vidí najväčšie pozitíva a negatíva? Chuck Hirt prezradil viac v rozhovore!

Ilustračný obrázok k článku Američan žijúci 21 rokov v Bystrici v ROZHOVORE: Ktoré miesto si zamiloval najviac?
4
Galéria
Zdroj: Chuck Hirt

Chuck Hirt prišiel na Slovensko z USA pred 21 rokmi. Učil tu metódu komunitného organizovania, ktorú v USA úspešne aplikujú od 60. rokov 20. storočia. Taktiež založil mimovládnu organizáciu Centrum komunitného organizovania. Tá podporuje aktívnu participáciu občanov. Chuck žije v Banskej Bystrici a mnoho času trávi aj v neďalekom Zvolene. V rozhovore prezradil, ako vidí naše mesto aj miesto, ktoré si u nás zamiloval najviac.

Prečo si sa vybral žiť práve do Banskej Bystrice?

Na Slovensko som prišiel pred 21 rokmi, aby som založil program na podporu obyvateľov, aby boli aktívnejší vo verejnom živote. Nebolo rozhodnuté, kam umiestniť program a ja som dostal možnosť, vybrať si sídlo pre naše úsilie. Banská Bystrica bola moja jasná voľba z viacerých dôvodov. Mesto je centrálne umiestnené, takže z neho bolo možné podporiť činnosť po celej krajine. Bolo tu tiež relatívne veľké množstvo občianskych organizácií, ktoré boli indikátorom, že tu žije aktívne obyvateľstvo. Ale pravdupovediac, môj hlavný dôvod, prečo som si vybral Bystricu bol ten, že som si zamiloval mesto. Milujem jeho atmosféru, počnúc hlavným námestím.

Čo máš na Bystrici najradšej?

To je ťažká otázka, pretože je toho toľko, čo mám na Banskej Bystrici rád. Často som premýšľal, že klasická česká pieseň, ktorá popisuje Banskú Bystricu bližšie k nebu je skutočne pravdivá (pozn. red.: Honza Nedvěd – Banská Bystrica). Ak by ma prišli navštíviť priatelia a príbuzní, tak by som ich poprosil, aby nehovorili ostatným, aké pekné je mesto, pretože chcem, aby si ľudia mysleli, že môj život bol aj trochu útrapný.

Sú dve veci, ktoré vyčnievajú. Prvou je centrum mesta, ktoré je hotovým potešením. Je to výnimočný priestor pre spoločenský život. Druhou je príroda. Kopce, ktoré lemujú mesto, sú nádherné. Je tak ľahké, dostať sa do prírody a relaxovať.

Je niečo, čo v našom meste vidíš ako problém?

Existuje len veľmi málo vecí, ktoré nemám rád. Jednou z nich je veža Europy. Vlastne mám rád nákupné stredisko, ale veža blokuje krásny výhľad na okolie mesta. Myslím, že bolo nešťastné, že bola postavená. Sklamaním je aj pomalý pokrok v stavaní cyklotrás. Jazdiť na bicykli je miestami nebezpečné.

Ktoré miesto v Banskej Bystrici je tvoje najobľúbenejšie?

Pre mňa bolo obľúbeným miestom a časom stráveným v Bystrici vždy centrum mesta od začiatku decembra po silvestrovské oslavy. Je ešte výnimočnejšie, keď je pokryté snehom. Je tam nádherný mix výzdoby, atmosféry, jedla, nápojov a radosti.

Sú ľudia v Amerike veľmi odlišní?

V podstate nie veľmi. Mnoho vecí je podobných, ale samozrejme, sú tu odlišnosti. Môj prvý kultúrny šok bol, keď som cestoval z Viedne do Bratislavy. Vodič dvakrát zastavil, aby sa spýtal na cestu do hotela. V USA by sa väčšina mužov nespýtala a radšej by hodiny blúdili. V tom sme asi trochu hlúpi a máme istú hrdosť, pre ktorú si so situáciou musíme poradiť sami.

Musím pripustiť, že veľký rozdiel u Slovákov je v silnej tendencii byť negatívni a kritickí. Američania sú oveľa viac pozitívni. Ľudia tu sú dosť uzavretí. Vidím však na tom aj pozitívnu stránku – vaše vzťahy sú úprimnejšie. V USA sa môžete stať niekoho najlepším priateľom za menej ako hodinu.

FOTO: Chuck sa venuje podpore komunitného organizovania 20 rokov
4
Galéria
Zdroj: Chuck Hirt
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM