Monika Obrtalová Kultúra

Amatérsky fotograf oživil krásy Slovenska

V Múzeu Slovenského národného povstania včera otvorili výstavu Imaginárna krajina amatérskeho fotografa Viliama Slobodníka. Návštevníci si môžu pozrieť výber z jeho zbierky fotografií, na ktorých zachytáva krásu slovenskej krajiny v rôznych ročných o

Viliam Slobodník sa k fotografovaniu dostal už v detstve, no bližší vzťah si k nemu vypracoval až o niekoľko rokov neskôr. „K fotografii som sa dostal vďaka otcovi, ktorý sa tomuto koníčku takisto venoval. Keď som mal 5 rokov, kúpil mi prvý fotoaparát a tak to začalo. Najprv sme sa fotili len tak, zo zábavy, s kamarátmi, potom na rôznych spoločných akciách. Až neskôr som ocenil krásu fotografie,“ priznáva samotný autor výstavy, ktorý sa fotografovaniu venuje už viac ako 30 rokov. V jeho zbierke dominujú najmä motívy krajiny. „Pre umelca je to najväčšia inšpirácia a zároveň široké spektrum nevyčerpateľných tém. Postupne však začínam aj s postavami, ktorými sa snažím nejako krajinu oživiť,“ vysvetľuje Slobodník.

Medzi desiatkami vystavených fotografií však chýbajú tie, ktoré sú autorovi najbližšie. „Tie mám odložené doma. Je na nich Veľká Fatra a Krížna, ktorú fotím najradšej. Je to úžasné, keď vystúpite na vrchol a vidíte tú nádheru okolo seba,“ úprimne priznáva Slobodník, ktorého fotografie zdobili výstavu vôbec po prvýkrát. „Doteraz som ukazoval svoje diela len na internete. Priznám sa, že som veľmi nechcel ísť ani do tejto výstavy. Jednoducho to nie je pre mňa, no nakoniec som rád, že som sa nechal prehovoriť,“ povedal fotograf. „My sme ho nahovárali už dávno, nech svoje diela niekde vystaví. Sú to nádherné fotografie a určite si zaslúžia obdiv širokej verejnosti,“ uzavrela kamarátka a kolegyňa z klubu amatérskych fotografov.

moo

vystava_fotiek
12
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM