Monika Obrtalová Rôzne

Alergikov potrápi aj peľ tráv

Na základe výsledkov monitorovacích staníc peľovej informačnej služby (PIS) v RÚVZ Banskej Bystrici, ÚVZ SR Bratislava, RÚVZ v Košiciach, Trnave, Nitre a v Žiline možno konštatovať, že uplynulý týždeň ešte na väčšine územia Slovenska dominoval v ovzd

„Podiel peľu drevín na denných koncentráciách klesá. Skončila peľová sezóna brezy, hrabu, jaseňa, duba, buka i drevín z čeľadí cyprusovité a tisovité. Pribudlo peľu bazy a lipy a neustále sa zvyšujú koncentrácie peľu najvýznamnejšieho súčasného alergému- tráv z čeľade lipnicovitých. Tieto boli v uplynulých dňoch najvyššie v Banskej Bystrici , kde dosiahli v nedeľu hladinu 318 peľových zŕn v metri kubickom vzduchu. Na ostatnom území dosahovali stredné až vysoké koncentrácie. Musíme žiaľ konštatovať, že peľ tráv a obilnín bude najvýznamnejším peľovým alergénom až do začiatku leta,“ zdôrazňuje k aktuálnej peľovej situácii RNDr. Janka Lafférsová, vedúca oddelenia biológie životného prostredia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, ktorý je koordinátorom peľovej informačnej služby na Slovensku.

Podľa nej druhové spektrum peľu v ovzduší dopĺňal okrem už uvedených druhov drevín ešte peľ orecha, platanu, pagaštanu, gaštanu, ružovitých rastlín, pajaseňa, agátu, bazy a lipy. Z bylín to bol peľ mrkvovitých, astrovitých, mrlíkovitých, skorocelu a štiavu. Medzi spórami húb – plesní neustále dominovali v ovzduší na celom území spóry rodu Cladospórium.

Tento týždeň opäť budú dominovať alergologicky významné koncentrácie peľu tráv v ovzduší na celom Slovensku, pričom denné koncentrácie peľu drevín budú naďalej klesať. Pribudne však peľu bylín. K poklesu denných koncentrácií peľu bude dochádzať najmä v súvislosti so zrážkovou činnosťou. Momentálne kvitne aj väčšie množstvo hmyzom opelivých druhov drevín (napríklad agát, či lipa), ktoré majú ťažšie peľové zrná uspôsobené na prenos hmyzom. Peľ hmyzom opelivých druhov sa horšie šíri v ovzduší, preto ich peľové monitorovacie stanice nemusia zachytiť, alebo ich zachytia len v malých množstvách. Pre alergikov je teda dôležité aby sa nepohybovali v blízkosti týchto kvitnúcich porastov.

RÚVZ Basnká Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM