Monika Obrtalová Rôzne

Alergikov bude trápiť najmä peľ brezy

Aj keď daždivé dni v uplynulom týždni spôsobili veľmi výrazný pokles denných koncentrácií peľu na celom území Slovenska, záver a začiatok tohto týždňa sa po vyjasnení a oteplení opäť nesie v znamení enormne vysokých denných koncentrácií peľu, najmä b

V oblasti stredného a severného Slovenska peľová sezóna brezy práve vrcholí. Najvyššie hladiny denných koncentrácií tohto peľu zaznamenali monitorovacie stanice koncom uplynulého, ako aj začiatkom tohto týždňa.

V Banskej Bystrici sa v piatok až nedeľu denný priemer pohyboval okolo 1700 peľových zŕn brezy na meter kubický vzduchu. „V ostatných oblastiach Slovenska boli v týchto dňoch namerané tiež veľmi vysoké koncentrácie peľu brezy. Brezový peľ je hlavným jarným alergénom. Jeho význam je veľký, pozitívny kožný test má u nás až 80 percent polinotikov. Hlavným alergénom môže byt až pre 30 percent pacientov. Dlho sa vznáša, v ovzduší sa nachádza ešte niekoľko týždňov po zoschnutí jahňadov. Našim dominantným druhom je breza previsnutá, známa aj ako breza bradavičnatá“, povedala o najagresívnejšom alergéne Jana Lafférsová, vedúca oddelenia biológie životného prostredia RÚVZ v Banskej Bystrici.

Celý tento týždeň, ako aj cez víkend bude peľ brezy dosahovať najvyššie koncentrácie na strednom a severnom Slovensku. Túto tendenciu bude mať aj peľ topoľov, vŕb a brestu. V ovzduší sa bude vyskytovať aj peľ jaseňa, javora, hrabu a duba. Postupne bude pribúdať peľ ďalších druhov drevín. Koncentrácia spór húb sa bude zvyšovať zároveň s teplotou vzduchu a vzdušnej vlhkosti.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM