Monika Obrtalová Rôzne

Alergikom sa mierne uľaví: Nebude toľko peľu

V závere minulého týždňa na celom území Slovenska výrazne poklesli celkové denné koncentrácie peľu v ovzduší. Najviac sa to prejavilo u ambrózie, ktorá dosiahla veľmi vysoké koncentrácie len začiatkom uplynulého týždňa. Zaznamenali ich všetky monito

V oblasti Bratislavy to boli prvé tri dni s maximom 251 peľových zŕn v metri kubickom vzduchu, v Nitre 195, v Trnave 223 a v Banskej Bystrici s dennou koncentráciou peľu ambrózie 190 peľových zŕn v metri kubickom vzduchu. Peľ ostatných druhov sa vyskytoval už len v nízkych, prípadne veľmi nízkych denných koncentráciách, čo platí aj pre peľ tráv a paliny. Na väčšine územia poklesli aj denné koncentrácie spór húb (plesní).

Okrem rodu Cladospórium vysoké koncentrácie dosahujú najmä spóry rodu Alternária. Druhové spektrum peľu v ovzduší dopĺňal okrem už uvedených druhov aj peľ ďalších bylín – najmä peľ mrkvovitých, astrovitých, mrlíkovitých, chmeľu, skorocelu a štiavu. „V týchto dňoch očakávame na celom území celkové denné hladiny peľu porovnateľné s dennými hladinami na konci uplynulého týždňa, teda na nízkej, respektíve strednej koncentračnej úrovni. S výraznejším nárastom už nepočítame ani u peľu ambrózie. Stále však kvitne zlatobyľ. Pre alergikov je táto invázna rastlina nebezpečná najmä pri pohybe v blízkosti súvislejších kvitnúcich porastov, kde sú koncentrácie jej peľu mnohonásobne vyššie, ako údaje zachytené monitorovacími stanicami. Pretrvávať však budú ešte pomerne vysoké koncentrácií spór húb – plesní s dominanciou spór rodu Cladospórium a rodu Alternária,“ uviedla RNDr. Janka Lafférsová, vedúca oddelenia biológie životného prostredia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, ktorý je koordinátorom peľovej informačnej služby (PIS) na Slovensku. Dodala, že chladnejšie noci a občasná- lokálne predpovedaná zrážková činnosť, bude vplývať na pokles denných koncentrácií peľu a spór v ovzduší.

RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM