Monika Obrtalová Rôzne

Alergici nebudú mať pokoj ani v lete

Zmeny v počasí sa výrazne prejavili na peľovej situácii na celom území Slovenska. Podľa analýzy údajov monitorovacích staníc peľovej informačnej služby RÚVZ v Banskej Bystrici, Košiciach, Trnave, Nitre a Žiline došlo k nárastu hladín peľu v ovzduší.

Nepríjemnou správou pre alergikov je, že peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých pokračuje druhým kvitnutím skoro na celom Slovensku. Na väčšine územia Slovenska teda dominuje alergologicky významný peľ tráv z čeľade lipnicovitých a peľ pŕhľavy. Aj keď je peľ pŕhľavy slabo alergizujúci, jeho denné koncentrácie narastajú a robia problémy hlavne v kombinácii s peľom lipnicovitých tráv. Výrazne narastajú aj denné koncentrácie peľu ostatných bylín.

Ako uviedla vedúca oddelenia biológie životného prostredia RÚVZ v Banskej Bystrici Janka Lafférsová, klesajúcu tendenciu už má koncentrácia peľu drevín. V ovzduší sa vyskytuje ešte peľ bazy, skorocelu, štiavu, lipy, mrlíka. „Očakávame už aj začiatok kvitnutia paliny, v ovzduší sa výrazne zvýšia aj koncentrácie spór húb," konštatovala. Aktuálne najvýznamnejšie druhy z alergologického hľadiska sú teda okrem peľu tráv z čeľade lipnicovitých aj peľ gaštanu, duba, borovice, tisu, bazy, lipy, pŕhľavovitých, mrlíkovitých, mrkvovitých a astrovitých rastlín, ako aj skorocelu a štiavu. Alergizujúce budú aj spóry húb Cladospórium, Alternária, Stemphylium.

Najvyššie hladiny peľu tráv v uplynulom týždni boli zachytené v Banskej Bystrici a Košiciach, kde ide pravdepodobne už o druhé kvitnutie tráv. Monitorovacia stanica RÚVZ tu zaznamenala uplynulú sobotu a nedeľu denné koncentrácie peľu tráv vo výške 122 peľových zŕn na meter štvorcový vzduchu. Ostatné stanice namerali podstatne nižšie koncentrácie.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM