Monika Obrtalová Rôzne

Alergici by si mali dať pozor na peľ ambrózie

V uplynulom týždni sa na väčšine územia Slovenska veľmi výrazne zvýšili denné koncentrácie peľu ambrózie, ktorá v oblasti Banskej Bystrice dosiahla v závere uplynulého týždňa až veľmi vysoké koncentrácie. Dosť peľu tejto vysoko alergizujúcej rastliny

Merania monitorovacích staníc peľovej informačnej služby (PIS), ktorej koordinátorom v SR je Oddelenie biológie životného prostredia (OBŽP) Regionálneho úradu verejného zdravotníctva RÚVZ v Banskej Bystrici ukázali, že na toto ročné obdobie sú ešte pomerne vysoké denné koncentrácie slabo alergizujúceho peľu pŕhľavovitých rastlín- ich najvyššie koncentrácie za uplynulý týždeň zaznamenali v v Bratislave, v Banskej Bystrici, v Trnave a v Žiline.

„Až do jesene sa k tomu udrží na väčšine územia SR v nižších koncentráciách peľ tráv. Avšak vo veľmi vysokých koncentráciách sa naďalej udržiavajú denné koncentrácie spór húb (plesní). Okrem rodu Cladospórium sú to najmä spóry rodu Alternária. Druhové spektrum peľu v ovzduší dopĺňal okrem už uvedených druhov aj peľ ďalších bylín – najmä peľ mrkvovitých, astrovitých a mrlíkovitých rastlín, ako aj chmeľu, skorocelu a štiavu,“ uviedla RNDr. Janka Lafférsová, vedúca OBŽP banskobystric­kého RÚVZ.

Prognóza na tieto a najbližšie dni opäť nepoteší alergikov. Na celom území SR sa totiž očakávajú vysoké hladiny peľu ambrózie a mierne klesajúce denné koncentrácie peľu paliny v ovzduší, navyše sa tiež na celom území bude vo vysokých koncentráciách vyskytovať slabo alergizujúci peľ pŕhľavovitých rastlín.

Pre alergikov je tiež nebezpečná hojne kvitnúca zlatobyľ z čeľade astrovitých a to najmä pri pohybe v blízkosti súvislejších kvitnúcich porastov, kde sú koncentrácie jej peľu mnohonásobne vyššie, ako údaje uvádzané monitorovacími stanicami. Naďalej sa budú udržiavať aj veľmi vysoké koncentrácií spór húb – plesní s dominanciou spór rodu Cladospórium a rodu Alternária.

RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM