Monika Obrtalová Rôzne

Alan Bujdák dorazil na Spiš

Cyklista Alan Bujdák, ktorý sa na svojej 35-dňovej ceste na bicykli okolo Slovenska snaží pomôcť onkologickým pacientom v hmotnej núdzi, sa dnes zastavil aj na Spiši. V ranných hodinách navštívil Spišskú Novú Ves, kde od magistrátu dostal dekrét o po

Aktuálne má za sebou 30 dní, čaká ho ešte návšteva Štrby, Liptovského Mikuláša a Ružomberka. Svoju púť ukončí tento piatok 9. marca v Námestove. Bujdák je zakladateľom občianskeho združenia Tridsaťpäťka, ktoré stojí za celým projektom. Záštitu nad akciou prevzalo mesto Banská Bystrica, pripojili sa aj ďalšie mestá, samosprávy a rôzni podnikatelia, ktorým záleží na onkologických pacientoch a ich neľahkej životnej situácii.

Niekoľko miest už záväzne prisľúbilo finančnú a inú pomoc, jeden cent za obyvateľa poskytnú napr. mestá Dunajská Streda, Veľký Krtíš a Banská Bystrica. Bujdák už prešiel na svojom bicykli kus cesty, z Banskej Bystrice štartoval 4. februára. Navštívil už celkom 27 miest. Na celej akcii pracuje skupina vybraných dobrovoľníkov, spolupracovníkov. Žiadatelia o pomoc sa na nich môžu obracať formou emailov, sociálnej siete alebo telefonicky.

Bujdák zažil onkologickú liečbu blízkej osoby a aj to je dôvod, prečo sa takýmto spôsobom rozhodol pomôcť ľuďom chorým na rakovinu. „Z cesty mám zatiaľ dobrý dojem. Prevažujú pozitívne ohlasy, našiel som rôzne spôsoby pomoci. Zvládol som prvé administratívne i byrokratické prekážky. Som síce vyčerpaný, unavený, bolia hlavne svaly, ale nechcem to vzdať. Budem bojovať ďalej i so zaťatými zubami. Prekonal som náročné klimatické podmienky, sneh, mráz aj dážď či vietor. Chcem však poďakovať všetkým, ktorí ma prijali, rozhodli sa pomôcť a podporili ma,“ konštatoval Bujdák.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM