Jakub Forgács Samospráva

Aktuálne rokovanie bystrických poslancov: Na pretrase aj výstavba mosta v Iliaši

Zásadná téma na bystrickom zastupiteľstve. Použitie státisícov eur na most v Iliaši je jedným z bodov, ktorým sa budú zaoberať mestskí poslanci.

Ilustračný obrázok k článku Aktuálne rokovanie bystrických poslancov: Na pretrase aj výstavba mosta v Iliaši
Zdroj: TASR

Zabezpečením finančného krytia plánovanej výstavby mosta v Iliaši, mestskej časti Banskej Bystrice, sa na utorkovom zasadnutí zaoberajú banskobystrickí mestskí poslanci v rámci návrhu na schválenie účelu použitia fondu minulých rokov. Predkladaný materiál na túto investičnú akciu počíta so sumou 1 584 200 eur. Je plne v súlade s Programom hospodárskeho a sociálneho rozvoja Mesta Banská Bystrica na roky 2015–2023.

Ako uvádza dôvodová správa, v roku 1974 počas povodne na rieke Hron bol odplavený vtedajší most cez rieku, ktorý spájal mesto s Iliašom. V tom čase štát mestu poskytol dočasný oceľový most, ktorý slúžil svojmu účelu až do roku 2000. Vtedy bola Správou štátnych hmotných rezerv poskytnutá iná mostová súprava na premostenie rieky Hron do Iliaša.

Mesto malo mostnú konštrukciu v prenájme bezodplatne. V roku 2006 požiadalo o predĺženie výpožičky. Správa štátnych hmotných rezerv však skonštatovala, že krízový stav uplynul a v zmysle platných zákonov a predpisov musí požadovať od nájomcu úhradu. Od roku 2007 platila teda nová zmluva, ktorej predmetom bol nájom prvkov mostovej konštrukcie. Za nezmenených podmienok bola predĺžená až do konca tohto roku.

Mesto už začalo pracovať na krokoch vedúcich k výstavbe nového mostného objektu v Iliaši, keďže existuje opodstatnená možnosť, že nájomná zmluva už nebude na ďalšie obdobie predĺžená. V súčasnosti je spracovaná štúdia na jeho stavbu, ktorá obsahuje rozpočet nákladov na jej realizáciu vrátane stavebného dozoru vo výške 1 584 200 eur s DPH. Ak by navrhovaný materiál na dnešnom mestskom zastupiteľstve prešiel, mesto môže v tomto roku zahájiť verejné obstarávanie na celé dielo.

Čítajte tiež:

Oprava trate pri Bystrici s obmedzeniami. V ktorých časoch čaká cestujúcich výluka?

Dobrodružstvo, aké sme v Bystrici ešte nezažili. Jedinečná mestská hra v uliciach

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Leto v uliciach Banskej Bystrice
12
Galéria
Foto: Jaroslav Dodok / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM