Jakub Forgács Rôzne

Aktuálne info z okolitých svahov: Ako to vyzerá v strediskách pri Bystrici a koľko peňazí si treba pripraviť

Tohtoročná zima sa spočiatku tvárila skôr ako chladnejšia jeseň. Aj keď nasnežilo, sneh sa rýchlo rozpustil. Viaceré zjazdovky však už sú v prevádzke a zapĺňajú ich milovníci zimných športov. Zisťovali sme, ako sú na tom lyžiarske strediská v okolí Banskej Bystrice.

Ilustračný obrázok k článku Aktuálne info z okolitých svahov: Ako to vyzerá v strediskách pri Bystrici a koľko peňazí si treba pripraviť
Zdroj: TASR

Našinec nemusí za zimnými radovánkami cestovať ďaleko. Hoci priamo v meste to vôbec nevyzerá na klasické januárové počasie, v okolí Banskej Bystrice máme hneď niekoľko možností, kam za zimnými radovánkami.

Donovaly potešil prírodný sneh

Sezónu ako prvé v okolí začalo lyžiarske stredisko Park Snow Donovaly. „Otvorili sme ešte koncom novembra časť Zahradišťa a odvtedy stále fungujeme. Momentálne aj zasnežujeme, dnes sme znovu začali, lebo bolo teplejšie, ale do rána napadlo od 20 do 40 cm prírodného snehu,“ uviedol vo štvrtok pre Bystrica 24 riaditeľ strediska Branislav Veľký s tým, že na zjazdovkách je momentálne od tých 30 do 50 cm.

„V prevádzke sú štyri zjazdovky na Zahradišti a na Novej Holi jedna. Na Zahradišti je prevádzka od 8:30 do 21:00 a na Novej holi do 16:00,“ pokračoval Veľký. Ceny lístkov na Donovaloch sú hodinové, pričom za 7-hodinový (1 deň) zaplatia dospelí 26 eur, juniori 21 eur a deti 18 eur. Večerný lístok, od 16:00 do 21:00, vás vyjde na 15 eur, 12 eur a 10,50 eur.

Začali až v januári

„Lyžiarske stredisko Selce – Čachovo je v prevádzke od 5. januára,“ uviedla zamestnankyňa strediska Zuzana Lehocká so slovami, že sa spoliehajú hlavne na technický sneh zo zasnežovania. „V prevádzke máme tri lyžiarske vleky a jeden detský,“ doplnila.

„Večerné lyžovanie momentálne býva iba v sobotu a v stredu od 18:30 do 20:30,“ pokračovala Lehocká. Celodenný lístok (od 9:00 do 16:00) dospelácky lístok stojí 16 eur a pre deti a seniorov 12 eur, počas večerného lyžovania 9 eur a 6 eur.

Podobne ako v Selciach, aj lyžiarske stredisko Ski Králiky začalo svoju prevádzku až po Novom roku, 4. januára. „Máme 40 cm technického snehu a dnes nám pripadlo nejakých 30 cm prírodného,“ povedala vo štvrtok Ivana Alexová z infocentra Ski Králiky so slovami, že k dispozícii sú zatiaľ iba dve zjazdovky, detský vlek a pod sedačkou.

Za celodenné lístky na Králikoch zaplatia dospelí 20 eur, juniori (12 – 17 rokov) 18 eur a deti (do 11 rokov) a seniori (60+) 14 eur. „Večerné lyžovanie fungovalo cez prázdniny každý deň, teraz je to štyrikrát do týždňa, a to v utorok, štvrtok, piatok a sobotu od 17:30 do 20:30,“ dodala so slovami, že jeho cena je 12 eur, 11 eur a 10 eur.

Šachtičky chystajú otvorenie

Jedným z lyžiarskych stredísk, ktoré otvorí svoju sezónu nadchádzajúci víkend, v sobotu 16. januára, je Lyžiarske stredisko Šachtičky. „Otvárame len časť strediska od sedla po Pánsky diel a vlek F-12. Čiže len jeden vlek, jedna zjazdovka a detský lanový vlek,“ povedal vedúci strediska, pán Rýs. Ako spomenul, zjazdovka je pokrytá technickým snehom, keďže celkovo napadlo asi 12 centimetrov.

„Teraz, ako začne mrznúť, budeme dosnežovať ďalšie veci, ktoré sme nedosnežili pre nedostatok vody, takže je predpoklad, že možno v nedeľu, ale určite ten ďalší víkend pôjde aj sedmička zjazdovka pre slabších lyžiarov, ale stále len do sedla,“ povedal so slovami, že ceny lístkov sa od vlaňajška nemenili. Celodenný lístok pre dospelých stojí 18 eur, pre juniorov 15 eur a pre deti 12 eur. „Večerné lyžovanie u nás nie je,“ dodal Rýs.

  • Ceny lístkov uvádzame len za celodenné a za večerné lyžovanie, kompletné cenníky nájdete na stránkach lyžiarskych stredísk

Čítajte tiež:

Toto nikto iný nepochopí: 5 vecí, vďaka ktorým rozoznáte Bystričana na sto honov :)

Už stáročia čnie nad Bystricou, no skutočne ho poznáte? 5 zaujímavostí, ktoré ste o Urpíne možno ani netušili

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM