Jaroslav Dodok Rôzne

Aktuálne: Gorila v Banskej Bystrici

V Banskej Bystrici sa dnes o 17:00 hodine začal protest s názvom Gorila. Na námestie podľa odhadov prišlo okolo 2000 ľudí. Protestujú transparentmi, pokrikmi a hudbou.

16:45 Na námestí sa začínajú schádzať prví protestujúci. 16:55 Námestie sa napĺňa, ľudia vykrikujú prvé heslá. 17:00 Protest sa oficiálne začal, prvým bodom programu bola pieseň. 17:10 Organizátori sa pýtajú davu: ,,Videli ste niekedy na Slovensku nezávislú políciu? Je tento štát bez korupcie?,„ pýtal sa jeden z organizátorov. Dav odpovedal ráznym: ,,Nie!!!“ 17:20 Organizátori sa snažia nabudiť protestujúcich pokrikmi, zároveň však vyzývajú aby protestovali slušne. K pokrikom sa pridali: ,,Bán-ska Bys-tri-ca!!!"

17:35 Dnešný protest má podľa organizátorov ukázať jednotu všetkých protestujúcich, ale aj tých, ktorí v jednotlivých mestách organizovali protesty. Po skončení protestu je na pláne tlačová konferencia, na ktorej budú predstavené jednotlivé požiadavky organizátorov. 17:45 Dav kriči: ,,Nie je nám to jedno! Chceme zmenu!" 17:55 Na pódiu už niekoľko minút vystupujú občania, ktorí chcú vyjadriť svoj názor na aktuálny stav v politike, ale aj boj proti ACTA.

18:00 ,,Na proteste je momentálne asi 2000 až 2500 ľudí. Zatiaľ sa nevyskytli žiadne väčšie problémy a dúfame, že všetko prebehne bez incidentov,„ povedal jeden z organizátorov. 18:05 Krátko potom sa na námestí strhla bitka, organizátori sa ju snažia rozpustiť. Okolo prechádza sanitka, avšak nevieme či odváža niekoho z námestia alebo s protestom nesúvisí. Podľa dostupných údajov námestím len prechádzala. 18:10 Jedna z organizátoriek číta prejav českých priaznivcov, ktorí protestovali proti Gorile. V prejave sa pozastavuje a dostávajú sa jej do oči slzy: ,,Česi, ktorí pripravovali protesty sú dnes na policajných staniciach a domov im prišli razie.“ 18:15 Nálada protestujúcich sa vyostruje, kričia vulgárne gestá a vznikajú malé bitky. 18:25 Z poza organizátorského stageu vychádza rozhorčená pani: ,,Mali sme rozpísané jednotlivé prejavy, ale jeden z organizátorov zabránil staršej pani vyjadriť svoj názor. Okrem toho ju sám organizátor sotil a vynadal jej." 18:35 Napriek narastajúcej zime protestujúci zostávajú na námestí. Vládnu tu emócie, nervozita, ale hlavne súdržnosť.

18:40 Ľudia sa začínajú pomaly rozchádzať. 18:45 Protest je oficiálne ukončený, na námestí zostávajú už iba malé skupiny protestujúcich a niekoľko jednotlivcov. Jeden z nich sa nám vyjadril: ,,Som nespokojný so stavom v politike, nechcem sa riadiť podľa pánov a žiť v chudobe, pričom oni si žijú vo veľkom. Chcem zmenu ako ďalších 2000 ľudí na banskobystrickom námestí a ako ostatní ľudia po celom Slovensku. Verím, že protesty budú pokračovať a že ľudia sa nevzdajú."

Text: ddk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM