Monika Obrtalová Rôzne

Aktivisti obsadili Hron: Bojkotujú výstavbu vodných elektrární

Asi stovka ekologických aktivistov dnes v Banskej Bystrici a na rieke Hron uskutočnila protestný pochod a splav, aby upozornila na súčasnú situáciu okolo výstavby malých vodných elektrární (MVE) na tokoch slovenských riek. Masívna výstavba týchto vod

„Nosnou témou nášho protestu je zviditeľnenie tejto problematiky aj pre širokú verejnosť,“ uviedol jeden z organizátorov Jaroslav Baran. „K jeho zorganizovaniu nás viedla už neúnosná situácia v porušovaní nielen zákonov, ale často aj zdravého rozumu v oblasti tvorby a ochrany životného prostredia našej krajiny,“ dodal. Budovanie malých vodných elektrární prináša podľa neho množstvo negatívnych dôsledkov pre životné prostredie, napr. výrub pobrežných drevín, zničenie mnohých živočíšnych druhov, zmeny odtokových pomerov povodí i prúdenia spodných vôd či zvýšenie rizika záplav.

„Nie sme však proti výstavbe malých vodných elektrární ako takých, ide nám o spôsob, akým sa tieto elektrárne majú stavať,“ uviedol. Výstavba podľa jeho slov postihne nielen vodákov a záujemcov o túto formu oddychu, ale zastavená bude aj migrácia rýb. „V neposlednom rade sa zmení kvalita vody a tým pádom celý život v rieke,“ pripomenul. Organizátori protestu svoje názory sformulovali do Otvorenej výzvy, s ktorou sa v nedávnej minulosti obrátili na predchádzajúceho i súčasného ministra životného prostredia. Keďže sa situácia doteraz nezačala riešiť, chceli na problém upozorniť aj touto verejnou akciou.

Podľa Barana vo výhľadovej koncepcii má byť na Slovensku až 365 malých vodných elektrární. Napríklad len na Hrone sa počíta, že ich vznikne 26. „Niekoľko ich už je na úseku medzi Hronským Beňadikom a Levicami a tiež v Hronskej Dúbrave. Na spadnutie je výstavba elektrárne v Šášovskom Podhradí či v Jalnej,“ podotkol.

Ministerstvo životného prostredia v reakcii upozornilo, že koncepcia využitia slovenských vodných tokov v podobe budovania malých vodných elektrární prešla v minulosti riadnym legislatívnym procesom a pred definitívnym schválením v roku 2011 bola dvakrát v pripomienkovom konaní. „Súčasná vláda však koncepciu podrobuje dôslednej analýze,“ uviedla Katarína Klapáková z komunikačného odboru ministerstva. „Výsledky analýzy budú slúžiť pri prehodnotení postupov prideľovania a zazmluvňovania profilov pre výstavbu malých vodných elektrární.“

bystrica24.sk/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM