Jakub Forgács Kultúra

Ako tráviť tento víkend v Bystrici? Vybrali sme pre vás niekoľko lákavých tipov

Ak stále hľadáte, kde by ste trávili nadchádzajúci víkendový čas, nemusíte cestovať mimo mesta. Množstvo príležitostí na chvíle oddychu objavíte aj priamo v Banskej Bystrici.

Ilustračný obrázok k článku Ako tráviť tento víkend v Bystrici? Vybrali sme pre vás niekoľko lákavých tipov
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk

FESTIVALY:

  • Nedeľa 19:00 Záhrada – CNK – CESTOVATEĽSKÝ FESTIVAL CESTOU NECESTOU – Spoznaj svet cez autentické príbehy cestovateľov zo Slovenska i Maďarska. Druhý ročník cestovateľského festivalu.

PREDSTAVENIA:

  • Sobota 18:00 Štátna opera – HRNČIARSKY BÁL /Gejza Dusík/ – Z dvanástich operiet Gejzu Dusíka je kvalitatívnym vrcholom Hrnčiarsky bál. Námet je zasadený do revolučných rokov 1848–1849, ktoré sú v slovenských dejinách spojené s národným hnutím Štúrovcov.
  • Sobota 19:00 Divadlo Akadémie umení J. Kollára – BALADA O SRDCI – Monodráma pomenovaná a inšpirovaná ilustrovanou knihou Petry Hilbert. Je to príbeh dievčatka plného snov, ktoré putuje svetom s veľkou nádejou a vierou, že nájde stratenú lásku a porozumenie.
  • Sobota 19:00 Banská Bystrica – NOC DIVADIEL 2014 – Noc divadiel 2014 je 5. ročníkom noci otvorených divadiel, kultúrnych centier, predstavení a výnimočných zážitkov. Európske podujatie prezentuje divadlo tvorivým spôsobom v netradičnom časovom rozpätí.
  • Nedeľa 16:00 BDNR – DVE ROZPRÁVKY NA BRUŠKU: O JURKOVI S KOZOU A O DOBROMILOVI A LENIMÍROVI – Klasická rozprávka v tradično-netradičnom spracovaní.

VÝSTAVY:

  • Sobota a nedeľa Tihanyiovský kaštiel – Stredoslovenské múzeum MEDVEDE A MY – ýstava o medveďoch predstavuje fakty zaujímavou a hravou formou. Fotografie dopĺňa prezentácia v powerpointe, vzdelávací film, sadrové odliatky medvedích stôp a mnohé iné zaujímavosti. Sériu pútavých banerov s detailami o živote medveďa dopĺňajú zaujímavosti napríklad aj o tom, čím sa medvede živia, prečo v zime spia a akým hrozbám musia čeliť. Výstava zároveň ponúka návod ako účinne ochrániť včelíny či úrodu, ale aj to, ako sa vyhnúť najnebezpečnejším situáciám a čo robiť pri strete s medveďom.
  • Sobota a nedeľa Stredoslovenská galéria – MIROSLAV BROOŠ – BYŤ V OBRAZE – Umelec a pedagóg Miroslav Brooš (1952) dlhodobo pôsobí v prostredí Banskej Bystrice. Jeho umelecký program charakterizuje komplexný prístup k práci s výtvarným objektom, využívanie základných materiálov (textil, papier, zem, drevo…) a skúmanie ich procesuálnosti.
  • Sobota a nedeľa Štátna vedecká knižnica – JOZEF GREGOR TAJOVSKÝ – Výstava fotografií a plagátov venovaná 140. výročiu narodenia spisovateľa, prozaika, dramaturga.

PRE DETI:

  • Sobota a nedeľa 14:30 a 16:30 CineMax Banská Bystrica – VČIELKA MAJA – 3D – Práca, usilovnosť a med – život včiel je v podstate dosť jednotvárny a predom určený… ale nie pre malú včielku Maju, ktorá už od samotného narodenia narúša zabehané pravidlá úľa svojou radosťou zo života a mimoriadne dobrodružnou povahou.
  • Nedeľa 10:00 BDNR – AKVAbatoláRIUM – Tretie pokračovanie jedinečného interaktívneho divadelného projektu pre batoľatá a ich rodičov.

INĚ AKCIE:

  • Sobota a nedeľa Štátna vedecká knižnica – POZVANIE DO DIVADLA – Prezentácia ochotníckej divadelnej činnosti zo zbierok LHM.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM