Tlačové správy

Ako trávi hipster z reklamy Vianoce?

Michal Heriban je mladík, ktorého môžete poznať z reklamy mobilného operátora, v ktorej vystupuje ako tancujúci hipster. Viete čomu sa venuje, ako trávi Vianoce a aké sú jeho plány do budúcna? Viac sa dočítate v našom rozhovore.

Ilustračný obrázok k článku Ako trávi hipster z reklamy Vianoce?
Zdroj: Dnes24.sk

Čomu sa venuješ? Tanec je pre teba prioritou?

Momentálne je tanec pre mňa najpodstatnejší, pretože sa ním živým. Konkrétne sa venujem už 7 rokov súčasnému tancu (contemporary dance) v rámci bratislavskej a pražskej divadelnej scény. Vyštudoval som výtvarné umenie a k tancu som sa dostal vďaka vystupovaniu v Divadle elledance, kde som účinkoval a stále účinkujem ako tanečník. Ale svoju budúcnosť vidím skôr v zahraničí. Postupne sa mojím novým domovom stáva Praha, kde sú určite lepšie možnosti.

Asi sa nepýtam iba za seba, ale aj iných laikov, čo to vlastne ten súčasný tanec je?

V posledných rokoch zažilo toto umenie obrovský boom predovšetkým v USA, kde niektoré tanečné šou sú populárnejšie ako napríklad hip-hop. Myslím si, že ten ošiaľ pomaly prichádza aj do Európy a na Slovensko. Súčasný tanec je populárny hlavne preto, že má mnoho odnoží, je oveľa slobodnejší, bez pravidiel a pracuje s prirodzeným pohybom.

Čiže už žijete v zahraničí? Aké sú vaše profesijné plány do budúcna?

V súčasnosti žijem v Prahe, kde pracujem na tanečnom projekte „Gossip“ s uznávanou choreografkou Lenkou Vagnerovou. Okrem toho sa podieľam aj na príprave ďalšieho projektu, respektíve filmu, v Mníchove, čiže počas nasledujúceho roku strávim hodný čas aj v Nemecku.

Čo by ste chceli v tanci dosiahnuť? Aký je váš sen?

No v mojom prípade je to tak, že čo chcem alebo čo plánujem, tak nakoniec nerobím. V poslednom čase sa to stále z roka na rok mení a nakoniec sa zmenia aj moje plány. Preto som zástancom toho, že treba nechať všetko prirodzene plynúť a čo má prísť tak príde.

Okrem účinkovania v divadle ste aj učiteľom tanca. Ako ste sa k tejto profesii dostali?

Divadlo v ktorom vystupujem je spojené s tanečnou školou, ktorú som aj ja navštevoval. Častokrát sa stávalo, že lektori sa nemohli zúčastniť hodiny a ja som ich postupne zaskakoval až si ma napokon ľudia obľúbili a stal som sa jedným z učiteľov.

Máte aj iné záľuby okrem tanca?

Ako som už spomenul študoval som výtvarné umenie, čiže veľmi rád maľujem. Okrem toho sa mojim hobby stalo aj fotenie. Baví ma natáčať videá, či už rôzne teasre alebo trailery k predstaveniam. Dá sa povedať, že obľubujem kreatívnu tvorbu.

Blížia sa najobľúbenejšie sviatky roka, trávite Vianoce v zahraničí alebo na Slovensku?

Pravidelne chodím na Vianoce domov k rodičom. Som zástanca toho, že 24. decembra by mala byť rodina pokope.

Ste pracovne vyťažený aj medzi sviatkami?

Tohtoročný december bude dosť hektický, pretože prídem z Mníchova domov prakticky priamo k vianočnému stolu a do Nemecka sa vraciam po Novom roku.

Ako u vás vyzerá štedrovečerná večera?

Určite musí byť na stole kapor so zemiakovým šalátom, kapustnica, oplátky, čiže taká klasika.

Čo sa ti na Vianociach najviac páči?

Možno to bude znieť ako klišé, ale naozaj si cením to, že sa celá rodina stretneme pokope, lebo počas roka sa nám málokedy stane, že sme všetci naraz doma. A samozrejme ešte tie kopy jedla (smiech).

Od októbra začal na Slovensku pôsobiť nový slovenský operátor 4ka a vy ste sa stali jednou z tvári jeho reklamnej kampane. Spoznávajú vás ľudia na ulici vďaka reklamným spotom, ktoré sa objavili napríklad v televízii?

Musím potvrdiť, že naozaj ma ľudia vďaka nej spoznávajú. Tým, že som po natočení spotov odišiel ihneď do Prahy, tak to bolo pre mňa prekvapením, keď mi následne chodili emaily, SMS správy od kamarátov, ale aj cudzích ľudí, ktorí mi posielali fotografie bilbórdov, na ktorých sa objavuje moja tvár.

Aké boli reakcie tvojich známych?

Určite pozitívne. Aj keď často vtipkovali, keďže tá kampaň je plná dvojzmyslov. Totiž v škole som patril k žiakom s dobrými známkami a na bilbórde sa objavila moja tvár so sloganom „byť štvorkárom sa oplatí“, kamarátom to prišlo veľmi vtipné.

Ako ste sa stotožnili s postavou kvázi „hipstera štvorkára“?

Úplne bez problémov. Myslím si, že v súčasnosti je to populárne a ľudia majú tento štýl radi. V podstate to čo mi obliekli by som nosil aj normálne, čiže sa trafili.

Zdroj foto: Michal Heriban

4ka-tancujúci hipster
1
Galéria
Michal Heriban - tanečník
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM