Jakub Forgács Rôzne Rôzne

Ako oslovíte dievku z Tureckej či chlapa z Horných Pršian? Pomenovania obyvateľov našich dedín ako hotový jazykolam!

Keď z Banskej Bystrice, tak Banskobystričan, keď z Priechodu, tak Priechoďan. Je to ale naozaj tak? Niektoré obyvateľské mená z miest či obcí v našom okrese si mnohí z nás tak trochu zjednodušujú. Pozrite, ktoré možno komolíte i vy. :)

Ilustračný obrázok k článku Ako oslovíte dievku z Tureckej či chlapa z Horných Pršian? Pomenovania obyvateľov našich dedín ako hotový jazykolam!
5
Galéria

Obyvateľské mená sú mená odvodené od názvov obcí a miest a pomenúvajúce ich obyvateľov a obyvateľky. Nad menami obyvateľov známych obcí v našom okrese sa mnohí už ani nezamýšľame. O to prekvapivejší môže byť potom pohľad na jednu zo základných kodifikačných príručiek slovenského jazyka.

Pravidlá slovenského pravopisu, azda najznámejší slovník z dielne našich jazykovedcov, totiž ukotvuje i pravidlá tvorenia obyvateľských mien. Vychádza pritom zo zoznamu názvov miest a obcí na Slovensku a pri každom názve uvádza príslušné obyvateľské meno v mužskom i ženskom rode a tiež príslušné prídavné meno.

V zozname sa nevyskytujú skrátené živé hovorové ani nárečové podoby, ktoré sa používajú v bežnom jazykovom úze. No práve tie, podľa všetkého, v hovorovej reči používame najčastejšie. Pozrite si zopár príkladov.

Súca dievka z Tureckej…

Ako uvádzajú Pravidlá slovenského pravopisu, obyvateľa neďalekej obce Turecká by sme mali správne nazvať Turečťan, obyvateľku zase Turečtianka. Prídavné meno odvodené od názvu obce je turečtiansky.

Obyvateľ Sebedína-Bečova? Hotový jazykolam!

Dedinku pár kilometrov od Banskej Bystrice, Sebedín-Bečov, môžeme nazvať ako plnú Sebedínčanov-Bečovčanov. Ak sa vám ešte jazyk nezamotal dosť, pridávame ešte aj obyvateľku, ktorú môžeme nazvať Sebedínčanka-Bečovčanka a prídavné meno, rovnako so spojovníkom, sebedínsko-bečovský.

Hornopršanci

Pri neďalekej obci Horné Pršany sa iste mnohí z nás netrafia do správneho označenia obyvateľských mien. Správne by sme mali obyvateľa tejto obce nazvať Hornopršanec, obyvateľku Hornopršianka a príslušné prídavné meno píšeme bez spojovníka ako hornopršiansky.

Priechod a jeho obyvatelia

Obec z regiónu pod Panským Dielom s názvom Priechod na prvý pohľad možno nevyzerá ako tvrdý oriešok. Jej obyvateľ sa však nenazýva Priechoďan, ako si možno mnohí myslia, ale Priechodčan. Pri názve obyvateľky ide zase o označenie Priechodčanka. Pozor si treba dať aj v prídavnom mene, ktoré Pravidlá slovenského pravopisu uvádzajú ako priechodský.

V Riečke nájdeme Riečanov

Keď sa vyberiete do neďalekej Riečky, domácich oslovte ako Riečanov. Muž sa podľa Pravidiel slovenského pravopisu nazýva Riečan a žena Riečanka. Pokiaľ chcete z tohto názvu vytvoriť prídavné meno, píše sa riečanský.

Banskú Bystricu zvládnete hravo

Naše krajské mesto príliš mozgy nepotrápi. Obyvateľ mesta pod Urpínom sa označuje ako Banskobystričan a ak ide o nežnejšie pohlavie, je to Banskobystričanka. S prídavným menom banskobystrický taktiež nebudete mať žiadny problém.

Čítajte tiež:

Pôvodné mená našich dedín vás dostanú: Šajba ešte ako tak, ale Zyklafalu je víťaz :)

Keď sa merať cestu rozhodne oplatí: 5 dedín pri Bystrici, do ktorých by ste mali zavítať

Naše okolie skrýva množstvo zaujímavostí: Pikošky z obcí pri Bystrici, o ktorých vie málokto

Keď príroda prekvapuje: Prírodné zaujímavosti z obcí pri Bystrici, o ktorých vie málokto

Folklórne slávnosti pod Poľanou
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM