Jakub Forgács Správy

Ako dopadlo odvolanie sa organizátora bystrického festivalu? Zacvakať za hluk musí, ale...

Festivalu na znovuotvorenom amfíku sa nevyhli problémy. Obyvatelia podľa hygienikov čelili hluku, ktorý vysoko prekračoval limitné hodnoty, a tak organizátora pokutovali. Ten sa však voči rozhodnutiu odvolal. Koľko nakoniec má zacvakať?

Ilustračný obrázok k článku Ako dopadlo odvolanie sa organizátora bystrického festivalu? Zacvakať za hluk musí, ale...
Zdroj: TASR

"Výsledkom odvolania sa organizátora hudobného festivalu Rockscape 2014, banskobystrického občianskeho združenie Art 77, je rozhodnutie, ktorým v týchto dňoch znížil Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) pôvodnú 400-eurovú pokutu na 300 eur, informovala Mária Tolnayová, hovorkyňa RÚVZ Banská Bystrica, podľa ktorej bolo dôvodom pre uloženie pokuty za správny delikt na úseku verejného zdravotníctva voči účastníkovi konania porušenie ustanovenia zákona č. 355/2007 Z. z..

Pri výkone štátneho zdravotného dozoru 24. a 25. júla 2014 meral podľa hovorkyne RÚVZ hluk vo vonkajšom prostredí, účelom ktorého bolo zistiť úroveň a časový charakter hluku šíriaceho sa počas spomínaného hudobného festivalu. „Objektivizáciu hluku meraním banskobystrický RÚVZ vykonal na základe podania občana z Banskej Bystrice, označeného ako sťažnosť na hudobný program a súvisiace negatívne ovplyvňovanie obytného prostredia hlukom. Podanie občana bolo adresované aj iným adresátom, vrátane poslancov Mestského zastupiteľstva a Mesta Banská Bystrica,“ pokračovala Tolnayová.

„V tomto prípade z hľadiska závažnosti, bolo nadmerným hlukom vysoko prekračujúcim limitné hodnoty, ovplyvňované rozsiahle, obývané územie, pričom nadmernému hluku bola vystavená celá populácia, vrátane citlivých populačných skupín, detí, starších ľudí, ľudí chronicky chorých, najmä na hypertenziu a kardiovaskulárne ochorenia, u ktorých je pobyt v hlučnom prostredí rizikovým faktorom a zhoršuje ich zdravotný stav,“ uviedla Tolnayová. Ako doplnila, expozícia hluku bola vysoko významná nielen vo večerných, ale i v nočných hodinách, čiže v čase, ktorý je určený k odpočinku a regenerácii organizmu ľudí.

„V odvolaní podanom v zákonnej lehote, účastník konania nepopieral zistené porušenie povinností, stanovených pre prevádzkovateľa zdrojov hluku, infrazvuku a vibrácií prekročením prípustných určujúcich veličín hluku preukázaných objektívnymi meraniami hluku. Žiadal, aby RÚVZ znížil pokutu uloženú Občianskemu združeniu ART 77. Poukázal na organizačné opatrenia, ktoré vykonal po oboznámení sa s obsahom podnetu občana, ktoré spočívali v presunutí všetkých hudobných vystúpení po 24. hodine do uzavretého priestoru, ďalšie plánované hudobné vystúpenia boli nahradené premietaním filmov a tiež presunuté do uzavretého priestoru. Uviedol predpoklad, že vykonané opatrenia dopomohli k minimalizácii rušenia hlukom,“ uviedla vedúca odboru hygieny banskobystrického RÚVZ Kvetoslava Koppová.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM