Michal Majer Rôzne

Ako bude vyzerať severný obchvat?

V súčasnosti prináša výstavba severného obchvatu obyvateľom mesta len starosti. Cesty v okolí stavenísk sú pokryté blatom, vo vzduchu víri prach a motoristom komplikujú život aj dopravné zápchy a rôzne obmedzenia. Ponúkame vám však pohľad do júla rok

Severný obchvat Banskej Bystrice sa začal stavať v septembri minulého roka. Bude mať dĺžku 5,672 kilometra a pôjde o štvorpruhovú, smerovo rozdelenú komunikáciu. Jeho výstavbou sa odkloní časť dopravy z preťaženej cesty I/66 popri Hrone a zabezpečí sa plynulý prechod mestom pre autá, ktoré smerujú do oblastí východne od Banskej Bystrice. Vďaka svojim parametrom nahradí vonkajší mestský okruh, ktorý ešte stále nie je dokončený.

Na relatívne krátkom úseku rýchlostnej cesty budú až 4 mimoúrovňové križovatky. Najzaujímavejšia z nich bude určite križovatka v Kostiviarskej, ktorá bude na bystrické pomery netypická: bude trojetážna (trojposchodová). Obchvat patrí medzi jednu z najnáročnejších dopravných stavieb, ktoré sa budú na Slovensku v blízkej budúcnosti realizovať. Okrem spomínaného veľkého množstva križovatiek bude potrebná aj výstavba 24 mostov, 20-tich oporných a zárubných múrov a 14-tich protihlukových stien s celkovou dĺžkou 4,157 kilometra.

Po dokončení severného obchvatu čaká na Bystričanov množstvo dopravných noviniek. Jednou z najzaujímavejších bude vznik nového kruhového objazdu pri Rudlovskom medokýši. Komunikácia na Rudlovskej ceste tak bude od čerpacej stanice vedená smerom k spomínanej kruhovej križovatke a bude premostená železničnou traťou. Zároveň sa zjednosmerní súčasný tunel pri Aurise, čím sa vytvorí priestor pre jednoduchší prechod chodcov cez tento kritický úsek. Zmení sa aj komunikácia Na Karlove, ponad ktorú povedie most rýchlostnej cesty. Z tohto dôvodu dôjde k prekládke časti cesty, ktorá bude položená o niekoľko metrov nižšie. V rámci stavby severného obchvatu sa vybuduje aj nová prístupová komunikácia od Komenského ulice v smerovaní na Kačicu, ktorá výhľadovo prepojí Sásovú s centrom mesta. Dôjde tiež k výstavbe novej cesty z Majera, vďaka ktorej sa táto mestská časť priamo napojí na severný obchvat.

gr, JJ

Ďalšie vizualizácie severného obchvatu Banskej Bystrice, vrátane videoanimácie z preletu ponad dokončený obchvat nájdete na: [link=http://www­.bystrica24.sk/new­s.php?extend.64275­.34]Preleťte s nami ponad dokončený obchvat![/link] [link=http://www­.bystrica24.sk/new­s.php?extend.62988­.34]Ako bude vyzerať Rudlovská cesta?[/link]

obchvatbb
19
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM