Tlačové správy

Aké hry vyskúšať, ak sa deti nechcú učiť?

Gúglenie sa stalo dnes nástrojom na všetko, počnúc vyhľadávaním základných informácií cez historické dátumy až po jednoduchú násobilku. Aby mozog vašich detí nezlenivel, musí sa cibriť.

Ilustračný obrázok k článku Aké hry vyskúšať, ak sa deti nechcú učiť?
Zdroj: Kharisma PR & Promotions

Pasívne hľadanie informácií mu v tom nepomôže. Ak sú ratolesti lenivé čítať knihy, skúste ich motivovať spoločenskou hrou a na pamäťový tréning využiť napríklad pexeso.

Miesto knihy si radšej pozrú videá na Youtube a četujú s kamarátmi na sociálnych sieťach, pričom používajú skratky a emotikony, aj taký môže byť obraz doby. Mozog dieťaťa však potrebuje aktívnu mentálnu činnosť a ukladanie si vecí do pamäte. „Zvlášť v dnešnej dobe presýtenej informáciami sa na učenie a s ním súvisiaci výkon pamäte kladú stále väčšie nároky. Veľmi vhodným je čítanie, ktoré pomáha nielen na tréning pamäte, ale aj schopnosť sústredenia sa na dej. V opačnom prípade sa mozog nerozvíja a doslova zlenivie," upozorňuje psychologička PhDr. Magda Krasulová, klinická psychologička z Ambulancie klinickej psychológie Nové Mesto nad Váhom. Na posilnenie pravej hemisféry odporúča riešiť hlavolamy, matematické a logické úlohy či spoločenské hry.

Miesto Tolstoja sa zahrajte

Vedeli ste, že obyčajné pexeso sa bežne využíva v psychologickej praxi na tréning pamäte u detí aj u dospelých? Táto hra je vhodná u všetkých, ktorí bojujú s postihnutím kognitívnych schopností. „Mozog a jeho schopnosti je potrebné trénovať a mentálna námaha je pre mozog najlepším posilňovacím nástrojom. Každá aktivita mozgu podnecuje tvorbu nových výbežkov a spojení medzi bunkami. Pamäťový tréning udrží mozog aktívny a zdravý,“ vysvetľuje odborníčka.

V prípade, že vašim deťom nevoňajú hrubé romány ruských velikánov, zahrajte sa s nimi. Na tréning kritických schopností a vizuálnych schopností poslúži napríklad hra Honeycombs tradičného výrobcu Piatnik, ktorú odporúča aj American Mensa, spoločnosť združujúca nadpriemerne inteligentných ľu­dí.

Krátkodobú pamäť aktivizujú karty, šach, pexeso, aj logické hry. Zvlášť kartové hry a vedomostné spoločenské hry priamo podporujú schopnosť učiť sa, zapamätať si a dobre sa koncentrovať. Zo zábavno-spoločenských hier môžete siahnuť po hre s názvom Club 2 %, populárne sú Activity, ktoré rozvíjajú celý rad schopností, vizuálnu pamäť spolu s postrehom trénuje napríklad hra Cink! Ak prepojíte efektivitu učenia so zábavou, deťom to pôjde ako po masle.

Zdroj: Kharisma PR & Promotions

O spoločnosti Piatnik

Spoločnosť Piatnik sa venuje výrobe hracích kariet, spoločenských hier a skladačiek puzzle. Medzi jej najznámejšie produkty patrí celosvetovo obľúbená hra Activity. Vďaka 190-ročným skúsenostiam pri výrobe hier či kariet spája tradíciu s modernými technológiami a využíva len tie najkvalitnejšie materiály. S celosvetovou ročnou produkciou 25 miliónov hracích kariet, 1 miliónom stolových hier a 1 miliónom skladačiek puzzle dokazuje, že spoločenské hry nestratili nič na svojej príťažlivosti. Prostredníctvom siete exkluzívnych partnerov spoločnosť Piatnik pôsobí v 60 krajinách sveta. Viac informácií nájdete na www.eshop-piatnik.cz.

Zdroj: Kharisma PR & Promotions
Zdroj: Kharisma PR & Promotions
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM