Jakub Forgács Rôzne

Akcia venovaná knihám, akú v Bystrici len tak nezažijete: Pochopíte, že nie je burza ako burza :)

Aj vy patríte k ľuďom, pre ktorých sú knihy vernými spoločníkmi? Potom pre vás máme tip na akciu, ktorá bude venovaná práve im. A bude vskutku netradičná.

Ilustračný obrázok k článku Akcia venovaná knihám, akú v Bystrici len tak nezažijete: Pochopíte, že nie je burza ako burza :)
Zdroj: TASR

V piatok od 16:00 do 18:00 sa v čitárni Komunitného centra Fončorda uskutoční po prvýkrát Komunitná burza kníh a časopisov. „Bude to stretnutie komunity v komunite. Samozrejme, ak bude o to záujem, tak s potenciálom vytvorenia tradície, pretože milovníci kníh sú samostatnou komunitou,“ uviedli pre spravodajský portál Bystrica 24 organizátorky podujatia- koordinátorky komunitného centra. Inšpiráciou pre túto iniciatívu boli samotné priestory v Komunitnom centre Fončorda, hneď pri vstupe, kde majú už teraz pár políc s knižkami. Ľudia začali spontánne ponúkať tie, ktoré majú doma, prečítali a už ich nepotrebujú a nechceli ich vyhodiť.

Pre tých, čo si knihy nemôžu dovoliť

Mnohé tituly, ktoré majú ľudia doma, sú stále aktuálne a môžu ešte potešiť ďalších. „Zároveň je medzi nami aj veľa ľudí, ktorí si nemôžu kúpu dovoliť. Má to aj sociálny rozmer, aj touto formou môžeme sprostredkovať radosť a v komunite aj takto niekoho potešiť,“ pokračovali.

Začali teda cielene pracovať na budovaní knižného fondu priamo v priestoroch Komunitného centra Fončorda. Cieľom pracovníčok pre komunitný rozvoj v Komunitnom centre Fončorda, dobrovoľníkov, ktorí sa tu angažujú a komunít, ktoré sa už pravidelne stretávajú, nie je v žiadnom prípade konkurovanie knižniciam, ale podpora neformálnej čitateľskej gramotnosti na neformálnej komunitnej úrovni.

Na výmenu aj ako dar

V piatok môžu ľudia doniesť také knihy, ale aj časopisy, ktoré už doma nepotrebujú a považujú za prečítania hodné. Žánrovo to nie je nijako obmedzené, čím pestrejšie, tým lepšie. Knižky venujú a oni sami môžu rozhodnúť, ktoré chcú dať na výmenu a ktoré pre Komunitné centrum Fončorda.

Ak by ste čakali predajnú burzu kníh, ste na omyle. „Predávať sa v žiadnom prípade nebudú a zároveň nejde ani o klasickú zónu bez peňazí. Chceme, aby ľudia nielen pasívne prišli, ale o svojich obľúbených knižkách a časopisoch aj diskutovali, listovali v nich,“ spomenuli organizátori akcie, na ktorú je vstup voľný a vítaný bude každý.

Čítanie pre najmenších

Návštevníci Komunitného centra Fončorda môžu spontánne reagovať na tituly pri prechode čitárňou a zapojiť sa aktívne ako dobrovoľníci, darcovia alebo prijímatelia do takejto aktivity teraz i do budúcna. „Bolo by skvelé, ak by sme časom mali v knižnici rôznorodé žánre, aj pre malých alebo tých skôr narodených. Kapacitne, ak sa knižky a časopisy nezmestia, ľudia si ich môžu medzi sebou aj voľne vymieňať, v rôznych intervaloch obmieňať a podobne,“ uviedli ďalej.

Počas dvoch pohodových zážitkových hodiniek na konci pracovného týždňa sa návštevníci môžu občerstviť aj čajíkom, ale to nie je všetko. „Príde k nám aj hosť, bystrická aktívna čitateľka Magdaléna Bernátová, ktorá predstaví projekt Knihobežník. Je to veľmi zaujímavý projekt, o ktorom sa širšia verejnosť môže dozvedieť viac a naše komunitné centrum bude jedným z kontaktných miest, ktoré bude do neho oficiálne zapojené. Oslovila nás s ním práve Magda,“ dodali organizátori, podľa ktorých je to projekt, ktorý je nielen o čítaní, ale aj o dobrodružstve s ním spojenom a o vytváraní komunitných vzťahov medzi čitateľmi. A ak prídu detičky, možno do programu zaradia aj krátke verejné čítanie z rozprávkových knižiek.

Čítajte tiež:

Obľúbená akcia bude vskutku špeciálna: Zóna bez peňazí, akú sme v Bystrici ešte nezažili!

Titulné foto: ilustračné

Foto v galérii: KC Fončorda

Komunitná knižnica v KC Fončorda v OBRAZOCH
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM