Monika Obrtalová Kultúra

Akadémia umení predstaví inscenáciu Za králikom

Študenti banskobystrickej Akadémie umení pripravili na dnešný večer premiéru inscenácie Za králikom na motívy kníh Alica v krajine zázrakov a Alica v krajine za zrkadlom. Odohrajú ju v Divadelnom štúdiu Fakulty dramatických umení v Banskej Bystrici.

„Za králikom je absolventská inscenácia dvoch študentov bakalárskeho ročníka divadelnej dramaturgie a réžie, režisérky Moniky Kováčovej a Mareka Turošíka, dramaturga projektu, ktorí ho spoločne pripravili so študentmi 2. ročníka herectva,“ predstavila autorov inscenácie manažérka Divadla AU Adriana Cieślaková. // „Predlohu sa tvorcovia rozhodli spracovať vo veľkej miere voľne, čo im umožňuje vymknúť sa zo žánru rozprávky a hľadať iné, menej tradičné témy, ktoré sa pri inscenovaní tohto titulu na Slovensku dosiaľ skôr opomínali,“// povedala Cieślaková. Nezaujíma ich len príbeh malej Alice, ale najmä nutnosť jej premeny na ženu pod vplyvom životných okolností a samotnej podstaty života ľudskej bytosti v čase.

V cykle premiér inscenácií na Fakulte dramatických umení AU má práve predstavenie Za králikom podľa manažérky svoje zvláštne miesto, pretože sa jedná o výhradne študentskú inscenáciu. Pedagogický dozor zasahoval priamo do príprav a skúšobného procesu len v obmedzenej miere.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM