Jakub Forgács Rôzne

Ak máte radi turistiku, zavítajte na Banskú cestu: Spoznáte tak okolie Malachova

Turista, ktorý chce spoznať obec Malachov v okrese Banská Bystrica a jej okolie, si môže vybrať zatiaľ z troch tematicky odlišných náučno-rekreačných trás v celkovej dĺžke okolo desať kilometrov, ktoré tvoria Malachovské náučné chodníky - Banskú cestu.

Ilustračný obrázok k článku Ak máte radi turistiku, zavítajte na Banskú cestu: Spoznáte tak okolie Malachova
Zdroj: TASR

Vybudovalo ich Občianske združenie (OZ) Malachovská dolina, ktoré založili aktívni obyvatelia Malachova s cieľom skrášľovať prostredie a zlepšovať kvalitu života v obci.

Historický chodník i malé múzeum

Do jesene chcú vybudovať štvrtý – Historický chodník. Začínať bude v centre Malachova oddychovým miestom s náučnou tabuľou o histórii obce a krajiny. Ďalšia zastávka bude na nádvorí múzea tradičného bývania – Kováčovie domu, s ohniskom a náučnou tabuľou o tradičnej malachovskej architektúre a zvykoch. Chodník bude pokračovať na vyhliadkové miesto pod vrchom Hrádok s náučnou tabuľou o starovekom a stredovekom hradisku, povedal člen výboru OZ Vladimíra Drugu. Posledné oddychové miesto, už v horskej doline, bude pri potoku na rázcestí cyklotrás s ohniskom, sedením a maľovanou mapou regiónu.

Kováčovie dom z druhej polovice 19. storočia otvorili pred vlaňajšími vianočnými sviatkami. Návštevník malého múzea sa dozvie, ako sa v obci kedysi žilo. V dome sú inštalované predovšetkým pôvodné zbierkové predmety. Pôvodne bol drevenicou s kuchyňou s otvoreným kochom, tzv. čiernou kuchyňou. Podľa etnologičky Zuzany Drugovej, ktorá pôsobila ako odborný dozor a pripravovala scenár pri budovaní expozície, neskôr bola predelená a z čierneho kochu (komína) vznikla udiareň. Pred druhou svetovou vojnou bola pristavená druhá, tehlová miestnosť Kováčovie domu.

Zoznámte sa s banskou činnosťou v okolí obce

Existujúci Banský chodník vedie priamo po ťažobných oblastiach ortútskych baní s mnohými viditeľnými pozostatkami povrchových baní aj podzemných štôlní v divokom zalesnenom teréne. „V lesoch je dosť veľa pozostatkov po banskej činnosti, aj keď bežný turista si to nevšimne, pokiaľ na to nie je upozornený. Ak by ste išli po Banskom náučnom chodníku, hneď nad Krvavou studničkou narazíte na vchod do stredovekej štôlne, ktorý sme trochu odhrabali,“ pokračoval Druga.

Prírodovedný chodník, ktorý vedie popri Malachovskom vodopáde, ponúka novoobjavené zaujímavosti ako Prales Horná skala, objavený pred niekoľkými rokmi, Ľadové diery či znovu sprístupnené Ortútske jazierko. Ľadové diery, mikroklimatická anomália spôsobujúca výraznú vegetačnú inverziu a ľadové útvary aj v máji, patria pravdepodobne medzi najčudesnejšie a hlavou krútia nad nimi aj prírodovedci. „V sutinách vznikli veľké priestory, kde sa v zime zhromaždí ľad a potom pôsobia na jar a v lete ako ľadnička. Ako idete po lesnej ceste, zrazu prídete z horúceho vzduchu do úplne studeného,“ povedal Druga.

Ortútske jazierko miestni volali aj banské alebo morské oko. Je to pomerne veľké horské jazero vo výške asi 900 metrov nad morom. Bolo známe už v stredoveku a aj okolo neho sa našli pozostatky činnosti baníkov. „Najpohodlnejšou trasou je červeno značená Rekreačná dolina s asfaltovou ‚cyklistickou‘ lesnou cestou,“ dodal Druga. Konštatoval, že po vybudovaní chodníkov sa výrazne zvýšila návštevnosť horských častí doliny.

Ak máte radi turistiku, zavítajte na Banskú cestu: Spoznáte tak okolie Malachova
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM