Monika Obrtalová Rôzne

Ak bude pekne, predĺži sa aj peľová sezóna

V peknom počasí, ktoré sprevádza tohtoročný september a možno aj október, sa zrejme predĺži peľová sezóna, čo nie je dobrá správa pre alergikov. Ak bude pokračovať obdobie bez dažďov, budú v ovzduší až do konca októbra prevládať pomerne vysoké konce

Peľ tejto rastliny je silným alergénom, pričom odborníci evidujú stále rastúcu precitlivenosť na ňu v celej Európe. Ambrózia sa totiž rozširuje aj v osídlených oblastiach a je zvlášť nebezpečná, pretože jediná rastlina vyprodukuje za sezónu milióny peľových zŕn. Alergikom spôsobujú problémy hlavne dva druhy – ambrózia malá (bežná) a ambrózia obrovská. Navyše všetky astrovité byliny – palina, ambrózia, rumanček, či slnečnica, často vyvolávajú skrížené reakcie po konzumácii zeleniny, ovocia, či korenín.

Ani tohto týždňová analýza hlásení monitorovacích staníc Peľovej informačnej služby, ktoré pracujú pri regionálnych úradoch verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici, Košiciach, Trnave, Nitra, Žiline a pri ÚVZ SR v Bratislave, sa v tomto nemení – vo vzduchu na celom území Slovenska je najviac peľu práve ambrózie. "Okrem Žiliny a Nitry boli v uplynulých dňoch najvyššie koncentrácie tejto rastliny v Bratislave – 277 peľových zŕn v metri kubickom vzduchu a v Banskej Bystrici 370 peľových zŕn v metri kubickom vzduchu. Peľová sezóna ďalšej inváznej a silno alergizujúcej rastliny – paliny končí a jej peľ sa v ovzduší vyskytoval len v nízkych koncentráciách. Denné koncentrácie slabo alergizujúceho peľu pŕhľavovitých rastlín majú tiež klesajúcu tendenciu. Peľ tráv z čeľade lipnicovitých sa už dlhodobo vyskytuje len v nízkych koncentráciách. Okrem spomenutých druhov sa v ovzduší vyskytoval peľ rastlín z čeľade astrovitých, mrkvovitých, skorocelu, mrlíkov a chmeľu. Na celom území sa udržiavali veľmi vysoké denné koncentrácie spór húb – plesní s najpočetnejšie zastúpenými rodmi Cladospórium, Alternária a Epicoccum,“ popisuje peľovú situáciu Janka Lafférsová, vedúca oddelenia biológie životného prostredia RÚVZ v Banskej Bystrici, ktorý je koordinátorom PIS na Slovensku.

Podľa nej denné koncentrácie peľu v nasledujúcich dňoch opäť mierne poklesnú. Na celom území ostáva do októbra dominantným aeroalergénom peľ ambrózie. Peľová sezóna paliny skončila a koncentrácie jej peľu sa budú spolu s peľom tráv z čeľade lipnicovitých udržiavať už len v nízkych hladinách. Poklesnú aj koncentrácie peľu pŕhľavy. Naďalej však možno očakávať veľmi vysoké koncentrácie spór húb (plesní) v ovzduší na celom území Slovenska.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM