Monika Obrtalová Rôzne

Aj v Banskej Bystrici prebieha Biela pastelka

Hlavný deň verejnej zbierky Biela pastelka prebieha dnes vo viac ako 120 mestách na Slovensku. Pri príležitosti 10. výročia organizovania verejnej zbierky je v banskobystrickom obchodnom centre zriadený informačný stánok Únie nevidiacich a slabozraký

Záujemcovia si tu môžu vyskúšať rôzne kompenzačné pomôcky pre ľudí so zrakovým postihnutím ako napríklad špeciálne upravený počítač, Braillovský písací stroj či vyskúšať chôdzu s bielou palicou. „Máme tu simulačné okuliare, ktoré simulujú rôzne očné diagnózy spôsobujúce zrakové postihnutie, môžu si vyskúšať rôzne pomôcky s hlasovým výstupom, ukážky Braillovho písma,“ dodala Ivana Frčová z Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska. Ako informovala, počas dnešného dňa môžu ľudia v uliciach miest stretnúť dobrovoľníkov, ktorí sú označení tričkami Bielej pastelky a majú zapečatené pokladničky.

Za dobrovoľný príspevok jedno alebo viac eur podporia Úniu nevidiacich a slabozrakých Slovenska a to, čo robí pre ľudí so zrakovým postihnutím, kúpou bielej pastelky. Výťažok verejnej zbierky slúži na dofinancovanie sociálnych služieb pre ľudí so zrakovým postihnutím, teda napríklad na poskytovanie špecializovaného sociálneho poradenstva, aby sa vedeli zorientovať vo svete legislatívy, v oblasti kompenzačných a optických pomôcok či zamestnávania. Výnos takisto slúži na podporu rehabilitácie, aby sa ľudia so zrakovým postihnutím mohli napríklad naučiť samostatne chodiť s bielou palicou. Výnos zbierky putuje aj na podporu samotných aktivít týchto ľudí.

Pokiaľ ide o možnosti ľudí so zrakovým postihnutím získavať informácie, podľa slov Frčovej je to v súčasnosti trochu lepšie aj vzhľadom na pokrok informatizácie spoločnosti. „Ľudia so zrakovým postihnutím môžu v dnešnej dobe už pracovať na počítačoch, ktoré majú upravené špeciálnym softvérom.“ Buď majú v počítači hlasový výstup, ktorý im číta to, čo sa deje na obrazovke, alebo majú zväčšovací program, ktorý im prostredie obrazovky zväčší. Prostredníctvom internetu sa tak pohodlne môžu dostať k informáciám. „Pokiaľ, samozrejme, sú stránky urobené prístupnou formou aj pre ľudí so zrakovým postihnutím. Čiže treba ich správne naprogramovať,“ konštatovala Frčová a dodala, že verejné inštitúcie už majú povinnosť robiť stránky takýmto spôsobom. Na Slovensku tiež funguje Slovenská knižnica pre nevidiacich Mateja Hrebendu, ktorá vydáva špeciálnu tlač pre ľudí so zrakovým postihnutím.

Zdroj: TASR Foto: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM