Michal Majer Rôzne

Aj tento rok Svetový deň sprievodcov

Spoznajte s nami architektonické skvosty cirkevnej, svetskej a súdnej moci - týmto mottom upriamuje mesto Banská Bystrica a jeho Informačné centrum pozornosť na tohtoročný Svetový deň sprievodcov. Prehliadky Biskupského paláca, Župného domu a Krajsk

Banská Bystrica sa už deviatykrát aktívne zapája do osláv Svetového dňa sprievodcov, ktorého poslaním je prezentovať prácu profesionálnych turistických sprievodcov. Práve kvalifikovaní sprievodcovia sa významne podieľajú na rozvoji cestovného ruchu a budujú pozitívny obraz mesta u domácich i zahraničných návštevníkov.

Primátor mesta Banská Bystrica Peter Gogola, ktorý vníma rozvoj cestovného ruchu ako jednu z priorít, pozýva všetkých záujemcov na podujatie: „Bezplatné dvojhodinové prehliadky mesta s výkladom sprievodcov sa začnú o 14.00 hod. pred Mariánskym stĺpom na Námestí SNP. Po krátkom vystúpení Divadla na Vysokej Nohe, sprievodcovia odvedú účastníkov na jednotlivé tematické prehliadky. V ponuke trás prehliadok sú tri atraktívne budovy: Biskupský palác, Župný dom – dnes sídlo Štátnej vedeckej knižnice a zrekonštruovaná budova Krajského súdu. Všetkých srdečne pozývame.“

Banská Bystrica je jedným zo slovenských miest, ktoré má vlastných kvalifikovaných miestnych sprievodcov. Od roku 2004, kedy sa Slovenská spoločnosť sprievodcov cestovného ruchu (SSSCR) stala členom Svetovej federácie asociácií turistických sprievodcov (WFTGA), začala podujatie organizovať aj Banská Bystrica. Bez prestávky trvá táto tradícia dodnes. Prechádzky za históriou Mesta pod Urpínom sa za posledné roky stali neoddeliteľnou súčasťou kultúrneho programu mesta a povedomie o nich neustále rastie. Vlani sme v Banskej Bystrici zaznamenali v rámci Svetového dňa sprievodcov cestovného ruchu mimoriadny záujem verejnosti. Podujatie vtedy navštívilo viac než 350 účastníkov.

Vznik a vývoj sprievodcovskej činnosti je spojený so vznikom a vývojom cestovania a cestovného ruchu, ktorého masívny rozvoj nastal najmä po II. svetovej vojne. Už čoskoro sa zaradil medzi najrýchlejšie sa rozvíjajúce odvetvia svetového hospodárstva, čo vyústilo do vzniku viacerých medzinárodných organizácií, okrem iných aj Svetovej federácie asociácií turistických sprievodcov (WFTGA) v roku 1985. Práve deň založenia federácie, 21. február, bol stanovený za Svetový deň sprievodcov cestovného ruchu. Ak tento dátum pripadne na deň počas pracovného týždňa, akcia sa uskutočňuje vždy v sobotu pred 21. februárom, t.j. tento rok si Svetový deň sprievodcov pripomenieme aj v Banskej Bystrici 18. februára 2012.

Zdroj: Mesto Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM