Monika Obrtalová Rôzne

Aj napriek rozhodnutiu súdu investor v súťaži pokračuje

Niekoľkomesačné ťahanice o výstavbe hotela pri Pamätníku SNP stále pokračujú. Aj napriek rozhodnutiu Krajského súdu v Banskej Bystrici, ktorý potvrdil, že poslanci mestského zastupiteľstva prijali protizákonné Všeobecne záväzné nariadenie, investor

„Tieto záležitosti sa budú riešiť až po vyhlásení výsledkov súťaže. Verdikt krajského súdu však naše plány zatiaľ nenarušil,“ povedala dnes hovorkyňa spoločnosti Sophistic Investment Elena Farkašová, ktorý je investorom stavby. Bližšie sa k záležitosti odmietla vyjadriť. Na otázku, kedy sa k plánovanému projektu stavby budú môcť vyjadriť aj Bystričania, odpovedala: //„V tomto štádiu súťaže nechceme, aby verejnosť zasahovala. Mohlo by to narušiť korektnosť priebehu súťaže a bola by tak ľahko spochybniteľná.“ // Na nezákonné VZN, ktoré sa týkalo návrhu územnoplánovacej dokumentácie, upozornila ešte v septembri 2009 historička architektúry Klára Kubičková, ktorá hotel pod areálom Pamätníka SNP neschvaľuje. Práve ona podala podnet na prokuratúru, ktorá mala celú vec prešetriť. Podľa vyjadrení prokuratúry mesto neumožnilo obyvateľom Banskej Bystrice nahliadnuť do tejto dokumentácie 30 dní odo dňa oznámenia tak, ako to vyžaduje zákon. Protesty okresného prokurátora zmietli poslanci mestského zastupiteľstva zo stola a nezákonné VZN odmietli.

Po doručení písomného vyhotovenia uznesenia mestského zastupiteľstva podala prokuratúra žalobu na Krajský súd v Banskej Bystrici, ktorý rozhodol v prospech občanov, ktorí sú proti výstavbe hotela. //„Všeobecné záväzné nariadenie nie je v súlade s príslušnými ustanoveniami stavebného zákona ako aj zákona o obecnom zriadení z dôvodu, že v konaní bolo preukázané, že nebol dodržaný postup prerokovania územnoplánovacej dokumentácie a teda nebol v súlade s príslušným ustanovením stavebného zákona," //vyjadrila sa pre portál sme.sk hovorkyňa Krajského súdu Nina Spurná.

Mesto je v tomto bode stále zdržanlivé. „Naši právnici momentálne študujú rozhodnutie krajského súdu. Zatiaľ sa k celej veci nebudeme vyjadrovať. Ako náhle budeme vedieť odpoveď, vydáme oficiálne rozhodnutie,“ povedala hovorkyňa mesta Monika Pastuchová.

Investor zatiaľ pokračuje vo verejnej súťaži, do ktorej sa do dnešného dňa zapojilo 187 uchádzačov. 146 návrhov pochádza zo Slovenska, ostatné sú z Českej republiky, Maďarska, Francúzska a iných európskych krajín. Do štvrtka 22. apríla majú súťažiaci možnosť podať otázky k projektu a do konca apríla musí tieto otázky porota zodpovedať. Termín odovzdania návrhov na stavbu v prvom kole je do 1. júna a v druhom kole do 7. septembra. Výsledky súťaže budú vyhlásené v septembri a októbri 2010.

Pamatnik SNP
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM